Ha kirepülnek a gyerekek, nem jön el a világ vége!

Mi történik a párkapcsolattal, ha kirepülnek a gyerekek – erről beszélgettünk Bogár Zsuzsa tanácsadó pszichológussal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. november 18. Vajda Boglárka

Családháló: Minden párkapcsolatban felmerül valamilyen probléma a gyerekek kirepülése után?

Bogár Zsuzsa: Nem jelent mindenhol feltétlenül gondot, de mindenhol krízis. Vannak az ember életében és a párkapcsolatokban olyan krízisek, amelyek akarva-akaratlanul bekövetkeznek, hiszen valami változás idézi elő, és minden változás egyfajta krízis, hogyha nem élik meg akkora problémának, akkor is. De alkalmazkodni kell új dolgokhoz, új szerepekhez és végül is ilyenkor is ez történik.

CSH: Ilyen esetben mihez kell alkalmazkodni? Mi az, ami felborítja a hétköznapokat?

BZS: Ami itt probléma lehet, hogy mindketten benne voltak egy szülős státuszban, és nagyon sokan a szülőség mellett a párkapcsolatban elfelejtik, hogy ne csak szülő státuszban legyenek, hanem nő, férfi, társ státuszban is.

Ha a gyerek kirepül és a párok csak szülő státuszban definiálták magukat, az évek hosszú során, akkor utána hirtelen ott találják magukat, hogy hoppá, akkor most ki is vagyok, mit is keresek ebben a párkapcsolatban és valójában ez az, ami a gondot jelenti ilyenkor.

CSH: Ilyenkor a hosszú évtizedek beégett mintáit felül lehet írni sérülés nélkül, vagy ez lehetetlen?

BZS: Ezt megelőzni kell(ene) azzal, hogy ebben a 18-20 évben ne csak a szülő szerep legyen csak jelen az életünkben. Persze sokszor az az első, de tudni kell egyensúlyt tartani. Ha ebben az időszakban folyamatosan megtartjuk a női, férfi, társ szerepeket is, akkor nem fog eltűnni, és nem kell újradefiniálni magunkat. Mert ha a szülő szerep átalakul, akkor is ott marad a másik fele az énképnek.

CSH: De hiány így is, úgyis felléphet?

BZS: Persze felléphet, de ha úgy képzeljük el, mint egy kört, aminek szeletei vannak és az egyik szelet kisebb lesz – el nem tűnik, hiszen a felnőtt gyerek is tartja a szüleivel a kapcsolatot, tehát a szülő szelet is megmarad- és ahhoz, hogy újra teljes legyen a kör, a társ, nő, férfi szelet nőhet, hogy újra teljes legyen a kör.

CSH: Magyarországon a párok megbirkóznak ezzel az időszakkal vagy sokan zátonyra futnak?

BZS: Nem általánosítanék. vannak problémák, erre van a pszichológiának a kifejezése, hogy üres fészek szindróma. Mi, szakemberek is észrevettük, hogy ebben az életszituációban egyre több pár keres meg bennünket. Az, hogy megbirkóznak-e vele, egyéni párkapcsolat és élethelyzet függvénye.

CSH: A saját praxisodban, amikor megkeres egy ilyen problémákkal küzdő pár, hogyan kezditek el a munkát?

BZS: Az első, hogy mindketten elmondják, hogy mi a céljuk azzal, hogy felkerestek engem, és ha az derül ki az első alkalommal, hogy az a közös céljuk, hogy megtalálják egymást újra, mint társat, akkor kezdhetünk el közösen dolgozni, hogyha különbözőek a célok, akkor az nehezebb, hiszen akkor először egyeztetni kell a célokat, vagy legalábbis egy felé terelni a dolgot.

CSH: Mi történik akkor, ha valakinek eddig tökéletes volt a szülő szerep és ezután sem akar változtatni, mert az is kényelmes, hogy párkapcsolatban él, egy fedél alatt évtizedekig ugyanazzal az emberrel? A másik pedig többet szeretne, ilyenkor mit lehet tenni?

BZS: Ki lehet alakítani azt a fajta empátiát, hogy megértse a másik felet, akinek többre lenne szüksége, és magányosnak egyedül érzi magát a párkapcsolatban. Ilyenkor gyakran felmerül az a probléma is, ami már a kirepülő gyerekeket is érinti, vagy akár a kirepülő gyerekek párkapcsolatát is érinti, hogy az a fél aki többet szeretne és magányosnak érzi magát, az esetleg nem tudja elengedni a kirepülő gyereket, rátelepszik, bele akar szólni az életébe, át akarja élni a fiatal felnőttkort a gyerekén keresztül és ilyenkor jönnek azok a problémák, hogy a fiatalok nem tudnak szabadulni és önállósodni.

CSH: Mi a tapasztalatod, képesek az egyének saját határaikon túllépve tenni egy-egy kapcsolatért?

BZS: Ha már eljönnek hozzám, az már egy erőfeszítés, egy lépés tulajdonképpen e felé, hogy megmentsék a helyzetet, és hogyha már ott vannak, akkor dolgoznak rajta.

CSH: Mennyi ideig tarthat egy ilyen problémának a megoldása?

BZS: Teljesen egyedi. Van, amikor négy alkalom után megoldják a problémát a felek, de van, hogy fél éves terápia alatt jönnek elő a mélyebb problémák. Ez függ az egyedi a pszichés egyensúlytól, attól, hogy egymásnak mennyire tudnak támaszai és társai lenni.