Halasztást kér Geréb Ágnes a börtönbevonulás időpontjára

Megvan Geréb Ágnes börtönbevonulásának időpontja: a szülész-nőgyógyásznak 2018. március 6-án meg kell kezdenie kétéves fogházbüntetését. A szülész-nőgyógyász, független bába halasztást kér: kegyelmi kérvényének elbírálásáig ne kelljen bevonulnia.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
otthonszülés
2018. február 13. Babaszoba
Dr. Geréb Ágnest két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték idén januárban. Hivatalosan 2018. március 6-án meg kell kezdenie kétéves fogházbüntetését. Az értesítés kézbevétele után Geréb Ágnes az illetékes hatóságokhoz halasztási kérelmet nyújtott be, melyben azt kéri, hogy a kegyelmi kérvényének elbírálásáig ne kelljen bevonulnia.
A kegyelmi kérvényt dr. Áder János köztársasági elnök és dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter fogja elbírálni.
Januárban jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és 10 évre eltiltotta hivatásától Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélet két tragikus kimenetelű, régóta húzódó otthonszülés ügyében született meg. Az ítélet kihirdetése után Geréb Ágnes úgy nyilatkozott, hogy értetlenül áll az ítélet előtt: a bírók a hálapénzen alapuló, egymást védő szülészek szakvéleményét vették alapul, holott azoknak egyetlen állítása sem volt bizonyított. A védelem által citált szakértők véleményét nem fogadta el a bíróság. Geréb azt is elmondta az interjúban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból javult, amit a magyar bábáknak és az otthonszülő családoknak is köszönhetünk. Úgy gondolja, hogy ha a munkája hozzásegítette, hogy a rendszer igazságosabb, emberbarátibb legyen, akkor volt valami haszna az ellen folyó boszorkányüldözésnek.
Dr. Geréb Ágnes 17 évet dolgozott kórházban szülész-nőgyógyász szakorvosként. Az ő nevéhez fűződik annak a feltételrendszernek a kidolgozása, hogy apák hogyan vehetnek részt a szülésnél. A múlt héten jelent meg az a kisfilm, amelyben apák köszönik meg, hogy részt vehettek gyermekük születésében. A filmben szereplő apák között volt, akinek gyermeke otthon született és volt, akinek kórházban.

A cikk itt folytatódik.