Hamarosan telepítik az új szelektív kukákat – mit kell tudni? I. rész

E hónap végén megkezdik az új szelektív szemétgyűjtő edények kiszállítását a fővárosi háztartásokba. Cikkünkből megtudhatja, kell-e fizetnie, hová mit dobhat, és például mikor ürítik majd új kukáit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 13. szabo.daniel

E hónap végén megkezdik az új szelektív szemétgyűjtő edények kiszállítását a fővárosi háztartásokba. Cikkünkből megtudhatja, kell-e fizetnie, hová mit dobhat, és például mikor ürítik majd új kukáit.


Március végén indul Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, ami idővel a mostani szigeteket váltja fel.

A Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. égisze alatt folyó akció lényege, hogy a házaknál, társasházaknál minél nagyobb arányban gyűjtsék össze az újrahasznosítható hulladékot, első körben a papírt és a műanyagot. Üveg és egyéb szemetünket továbbra is a régi hulladék-szigetekre kell szállítanunk, de idővel ezek teljesen megszűnnek majd. Jelenleg egyébként a fővárosban tizenhat hulladékudvar és 903 szelektív sziget működik, utóbbiak tisztántartása azonban napi probléma.

A szelektív gyűjtő házhoz jön

Az új kukák telepítése napokon belül kezdődik, azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan hol, mely kerületekben kezdik, lapunk kérdésére cikkünk megjelenéséig nem válaszolt az FKF. Hivatalos tájékoztatásuk szerint a lakótelepi, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83 ezer darab 240 literes kukát helyeznek ki, míg a kertvárosi övezetekben 320 ezer 120 literes kukát adnak át. Az új kukák első kihelyezési ütemben több mint 2500 ingatlanban jelennek meg.

Fém, műanyag, papír

Minden új kuka esetében az edénytest sötétkék, a tető színe – utalva az edényben elhelyezhető hulladékfajtára is – az egybegyűjtött műanyag és fém hulladék esetében sárga, papír hulladék esetében kék.

Mikor viszik a szemetet?

Fontos kérdés, hogy milyen rendszerességgel fogják üríteni e kukákat, hiszen a hulladék-szigeteken is napi probléma, hogy a szemét valósággal kifolyik a tárolókból. A kertes házas övezetekben havonta, a társasházakban és egyéb területeken heti rendszerességgel szállítják majd el a szelektív kukák tartalmát. Ebből az is következik, hogy a hagyományos háztartási (fekete kuka) hulladék elszállításával ez nem feltétlenül esik egybe.

Hol kell elhelyezni?

Míg a kiszállításért nem kell fizetni, az edények udvaron belüli elhelyezéséről a tulajdonosoknak, közös képviselőknek kell gondoskodni.  ezzel kapcsolatban – ígéri az FKF Zrt. – folyamatosan tájékoztatják az érintett lakókat és társasházi képviselőket.

Új kukásautók is lesznek

A kukák javítását vagy cseréjét bejelentés alapján az FKF Zrt. végzi. A főváros levegőminősége és a környezet védelme érdekében jelentős újítás, hogy a hulladékot a fővárosban elsőként alternatív gázüzemű járművekkel gyűjtik be, ebből hatvan darab áll rendelkezésre.