Hamarosan telepítik az új szelektív kukákat – mit kell tudni? II. rész

E hónap végén megkezdik az új szelektív szemétgyűjtő edények kiszállítását a fővárosi háztartásokba. Cikkünkből megtudhatja, kell-e fizetnie, hová mit dobhat, és például mikor ürítik majd új kukáit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 14. szabo.daniel

E hónap végén megkezdik az új szelektív szemétgyűjtő edények kiszállítását a fővárosi háztartásokba. Cikkünkből megtudhatja, kell-e fizetnie, hová mit dobhat, és például mikor ürítik majd új kukáit.


A tartályok kihelyezése 2013. március 25-én kezdődik, a teljes lefedettség – hogy mind a 830 ezer háztartás számára elérhető legyen a szolgáltatás – 2014 végére valósul meg. A Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője lapunk kérdésére hangsúlyozta, az összesen 403 ezer darab kék és sárga fedelű, 120 és 240 literes tartály kiszállítása rendkívül komoly logisztikai feladat. Mint mondta, szakembereinknek mindezt úgy kell felépíteniük, hogy az ürítésüket is el lehessen végezni.

Első körben 10 ezer kukát helyeznek ki

A kihelyezés első egy hónapja alatt közel 10 ezer ingatlanhoz szállítják ki a gyűjtőedényeket. A sorra kerülő címek, kerületi bontásban megtalálhatók az FKF honlapján, a “Házhoz menő szelektív gyűjtés” aloldalon.

Szűcs Panni megjegyezte, hogy az adatbázis folyamatosan frissülni fog, ezért abban az esetben, ha egy adott cím nem szerepel a felsorolásban, úgy annak a területnek a szolgáltatásba történő bevonására egy későbbi időpontban kerül sor. „Javasoljuk, hogy ilyen esetben térjenek vissza honlapunkra egy későbbi időpontban, illetve figyeljék postaládájukban hivatalos levelünket.” A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. egyébként hivatalos levélben tájékoztatja a lakókat, a közös képviselőket a kukák kiszállításának időpontjáról.

Csak átvételi dokumentumot kell aláírni

A kukák kiszállításáért külön díjfizetési kötelezettsége nincs a lakosságnak, de a kihelyezéskor természetesen átvételi dokumentumot kell aláírni. A gyűjtőtartályok megóvása az ingatlan tulajdonosának a kötelessége. Abban az esetben ha megsérül, bejelentést követően kicserélik. Szándékos megrongálása, vagy ellopása esetén azonban a tulajdonost kártérítés-fizetési kötelezettség terheli.

 Az üveg túl hangos

Az üveget továbbra is a régi udvarokhoz kell szállítani, ezzel kapcsolatban kérdésünkre a szóvivő azt mondta, az üvegek gyűjtése, és ürítése intenzív zajhatással jár. A lakók nyugalmának megőrzése érdekében ezért az üvegeket a külföldi gyakorlatnak megfelelően, koncentráltan, továbbra is a szelektív szigeteken gyűjtik.

Ne tömjük túl

A tartályok ürítését a lakótelepeken, társasházaknál hetente, a családi házaknál havonta tervezik. Azonban kizárólag azokat ürítik, a mellé tett anyagok közül csak az összekötegelt kartont szállítják el, semmi mást.

Akár csökkenhet is a szemétdíj

Az bizonyos, hogy a lakosságot plusz költség nem fogja terhelni, az „igazi” azonban mégis az lenne, ha csökkenés lenne realizálhat. Szűcs Panni ezzel kapcsolatban kijelentette, abban az esetben, ha a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés révén csökken a kommunális hulladéktárolókba tett mennyiség, úgy lesz lehetőség kisebb térfogatúra cserélni a hagyományos kukákat.

Távlati hasznok

Az uniós előírások és hazai jogszabályok a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentését írják elő. A fővárosi háztartásokban jelenleg évente mintegy 406 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik, amelynek 55 %-át, évi 223 ezer tonnát hasznosítani kell. A jelenleg működő gyűjtőszigetes rendszer a fővárosi lakosság 65-70 %-át elérve, éves szinten 18 ezer tonnát gyűjt be. Ezt a rendszert teszi teljessé a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, amelynek segítségével a teljes fővárosi lakosság bevonható a fenntartható hulladékkezelésbe, és éves szinten az új rendszer 49-50 ezer tonnával növelheti a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét. A házhoz menő gyűjtési rendszer fajlagos költsége a gyűjtőszigetes rendszerhez viszonyítva lényegesen alacsonyabb, hatékonysága pedig lényegesen magasabb. A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel. A teljes rendszer kialakítása összességében másfél-két évig tart.