Hány mesterséges megtermékenyítést végeztek Magyarországon 2010 óta és mennyiért?

2010 óta több mint 41 ezer művi megtermékenyítést finanszírozott az állam, ezeknek mintegy 21 százaléka volt sikeres - derül ki a HVG cikkéből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pro life
2017. július 26. Parlament.hu

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő kérdezett rá július elején az elmúlt 8 év sikeres lombikkezeléseinek számára. Rétvári Bence államtitkár írásbeli válaszában közölte, hogy OEP-támogatással hány mesterséges megtermékenyítést végeztek Magyarországon 2010 óta.

Eszerint a magán és az állami fenntartású meddőségi centrumok összesen 41.050 művi megtermékenyítési eljárást végeztek a közfinanszírozás terhére 2010 óta, ezekből pedig összesen 8 895 volt eredményes, vagyis az eredményességi ráta 21,67 százalék. Az államtitkár hozzátette, hogy a 2016-ban végzett beavatkozásokból még nem született meg minden gyermek.

Rétvári Bence azt is közölte, hogy az elvégzett beavatkozások finanszírozására 2010 óta összesen kb. 14,4 milliárd forintot költöttek, de ebbe még nem tartoznak bele a gyógyszertámogatás kiadásai. Kitért arra is, hogy a magánfinanszírozású lombikkezelésekről nekik nincsenek adataik, mert a magánkezelések számát és árát a magánszolgáltatók maguk határozzák meg.