Hány új bölcsődei férőhelyet terveznek?

Nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200 - 3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig országszerte - jelentette be Soltész Miklós pénteken a főváros XVI.kerületében, ahol egy új bölcsődét avattak fel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 26. Paulik András

Nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200 – 3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig országszerte – jelentette be Soltész Miklós pénteken a főváros XVI.kerületében, ahol egy új bölcsődét avattak fel.


A szociális államtitkár elmondta, hogy ez az összeg mintegy 40 bölcsőde támogatására lesz elegendő, és a vonatkozó pályázati kiírás várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelenik meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján. Megjegyezte: Salgótarjánnak eddig például nem volt bölcsődéje,  de ezzel a pályázattal létesülhet.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy további 7 milliárd forint áll rendelkezésre 6 régióban családi napközik és egyéb gyermekjóléti ellátások fejlesztésére. A fejlesztések szintén 2013 végéig valósulhatnak meg és a pályázati kiírásokat az NFÜ honlapján lehet majd elérni.

A szociális államtitkár az új bölcsőde kapcsán kiemelte, hogy nem csak az egészséges gyermekekre, hanem a sajátos nevelési igényű, fogyatékossággal élőkre is gondoltak kialakításakor. Fontosnak tartotta, hogy az épület akadálymentes, és, hogy az építés során arra is gondoltak, a hallássérültek számára speciális eszközök álljanak rendelkezésre.

A családokat külön segíti az a játszóház, ahová akár néhány órára is behozhatják a gyermekeket. Ez a szemlélet nagyon fontos ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni – hangsúlyozta Soltész Miklós.

A kiosztott háttéranyag szerint a Napsugár bölcsődében 80 gyermek felvételére van lehetőség, a 72 egészségesen fejlődő gyermek mellett 6-8 sajátos nevelési igényű, fokozott törődést és gondozás igénylő kisgyermek nevelésére is lehetőség nyílik. Ennek szakmai garanciáját szakgondozónők, és gyógypedagógusok jelentik.

A bölcsőde – amely szeptembertől várja a kicsiket – 31 új munkahelyet teremt a kerületben. A bölcsőde kialakításának teljes költsége 660 millió forint volt, ehhez pályázati úton mintegy 250 millió forintot nyert a kerület – mondta el Kovács Péter (Fidesz-KDNP) polgármester, aki köszönetet mondva az építkezésben közreműködőknek jelezte még, hogy a tervek között szerepel a bölcsőde mögötti területen a későbbiekben óvoda létesítése is.