Harc az anyai halálozás csökkentéséért

Egy amerikai biogyógyszercég 500 millió dollárt ajánlott fel az anyák halálozásának csökkentésére. A kezdeményezés Magyarországon is elindult, fővédnöke Novák Katalin államtitkár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. október 06. Család.hu

Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelő államtitkár fővédnökségével Magyarországon is elindult az MSD for Mothers, az MSD az Anyákért elnevezésű kezdeményezés. A program célja, hogy kevesebb anya veszítse el életét a várandósság és a szülés körüli időszakban.

Dollármilliók a küzdelemért

A WHO adatai alapján Európában 2015-ben 1800, hazánkban 15 anya halt meg a várandósság kezdete és a szülést követő 42. nap közötti kritikus időszakban. A hazai statisztikák ugyan kedvezőbb számot mutatnak, de a probléma Magyarországon is valós. A programra 500 millió dollárt szán egy vállalat, amelyre a résztvevő országokból civil szervezetek pályázhatnak kidolgozott programmal és megoldási javaslattal. A projektet 2011-es indulása óta 30 országra terjesztették ki, 75 szervezettel működtek együtt, és több mint 6 millió anyát értek el.

Cél a nulla elérése

Novák Katalin úgy fogalmazott: az édesanyák jelentik a családok szívét, az ő egészségük az egész család jólétét jelenti. Mint mondta, Magyarország demográfiai kihívással küzd, 36 éve fogy a népesség. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a várandósság, szülés korhatára kitolódik. Igaz vannak olyan fiatalkori terhességek, amelyek ezt az átlagot lefelé húzzák. Pozitív eredmény, hogy a csecsemőhalandóság és a terhességmegszakítások száma soha ilyen alacsony nem volt Magyarországon, mint most. Az MSD célja az, hogy a minimumra, nullára csökkentsék az anyák halandóságát. Magyarországon évente 4-5 édesanya hal bele a várandósság és a szülés körülményeibe. A szám nem tűnik magasnak, de minden elvesztett élet több, mint ami elfogadható. Beszélt arról is, hogy különböző régiókban más egészségügyi mutatók vannak. A mai megbeszélés eredményeként egy adott régióban a kormányzati szereplők mellett a piaci-, civil-, egyházi szereplők bevonásával segítik a tájékoztatást, az oktatást. Az, hogy mely hátrányos helyzetű régióról van szó, egy későbbi megbeszélésen dől el – közölte az államtitkár.

A cikk itt folytatódik!