Harrach: A gyermekvállalás társadalmi és közügy

Azonnali intézkedésekre van szükség, hogy azok, akik családot, gyereket szeretnének, megvalósíthassák e vágyukat – hangsúlyozta Harrach Péter a Magya Hírlapnak adott interjúban. A KDNP frakcióvezetője szerint szerint ma Magyarországon a családbarát, gyerekvállalást támogató politikai közösséget a jelenlegi kormánypártok alkotják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermekvállalás
2017. november 13. Magyar Hírlap

Fotó: MTI, Kovács Attila

A politika feladata, hogy segítse a gyerekvállalási szándék megvalósítását, és ezt úgy tegye, hogy az intézkedések találkozzanak az érintettek igényeivel – mondta a Magyar Hírlapnak Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője közölte, éppen ezért végeztek kutatást a harmincöt és negyvennégy éves korosztály gyerekvállalási szándékaival kapcsolatban. Véleménye szerint azonnali intézkedésekre van szükség, hogy azok, akik családot, gyereket szeretnének, megvalósíthassák e vágyukat. A fenntartható demográfiai helyzet kulcsa a családpolitika, a támogatási rendszer kiszámíthatósága és biztonsága – emelte ki.

A kutatás eredményei szerint a gyerekvállalást leginkább két dolog akadályozza, az egyik, hogy a megkérdezettek harminc százalékának nincs állandó párkapcsolata, a másik pedig, hogy több gyerek esetén nehezen egyeztetik össze a munkát és a családi életet. A frakcióvezető szerint a párkapcsolatok létrejötte magánéleti kérdés, melybe nem szerencsés, ha a politika beleszól, a munka és a családi élet összeegyeztethetőségének problémája viszont kifejezetten politikai kérdés, hiszen aki gyereket vállal, olyan munkahelyet igényel és érdemel, amely a gyereknevelést segíti.

Harrach Péter elmondta, a felmérés szerint két vagy több gyereknél már nehezebb a munka és a családi élet összeegyeztetése, és sok válaszadó megfogalmazta, hogy akkor vállalna újabb gyereket, ha valamelyik szülő otthon maradhatna velük. Úgy gondolja, ezt a csoportot egyfajta főfoglalkozású anyaság intézményének létrehozásával lehetne segíteni. Ez a jelenlegi főállású anyaság juttatásának jelentős bővítését, egy munkabér jellegű összeg biztosítását jelenthetné azok számára, akik hivatásos szülőként szeretnének élni. Úgy látja, konkrét intézkedések előterjesztésére a kampányidőszak nem alkalmas, ezért erre várhatóan a választások után kerülhet sor.

További részleteket itt olvashatunk.

Fotó: MTI, Kovács Attila