Használt tankönyv a csődközeli Pest megyében

Nem fog tudni fizetni a tankönyvterjesztőknek a Pest megyei önkormányzat, ezért ha nem kap tőlük fizetési haladékot, akkor az iskolás gyerekek egy részének a tavaly használt tankönyvekből kell tanulnia.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 25. czefernek.lena

Sok önkormányzat tavaly óta nem fizetett, van, amelyik azóta csődbe is ment. Miközben az [origo] által megkérdezett terjesztők tisztában vannak vele, hogy az önkormányzatoknak üres a zsebük, egyikük azt mondta, tarthatatlan, hogy a kisebb-nagyobb tankönyvterjesztő cégek az állam közvetlen hitelezői lettek.


Izgatottan várja a péceli Fáy Ádám Szakközépiskola igazgatója azt a csütörtöki értekezletet, amelyen a Pest megye által fenntartott iskolák igazgatói vesznek részt. Az igazgató reméli, hogy megtudnak majd valamit a tankönyvek kiszállításával kapcsolatban is, az iskola ugyanis – ahol a hátralékok miatt már a gázt is kikapcsolták – 140-150 diák tankönyvét még nem kapta meg a tankönyvterjesztőtől, mert az önkormányzat tartozik a vállalkozónak.

A szokásos tanévindító igazgatói értekezleten valóban sok szó esik majd a tankönyvek körül kialakult problémáról – erősítette meg az [origo]-nak a megyei önkormányzat sajtófőnöke, Ambrus András. A megye ugyanis egyike annak a 27 önkormányzatnak, amelyek tartozásokat halmoztak fel a tankönyvterjesztők felé, mivel az államtól könyvekre kapott pénzt másra költötték. Több tankönyvterjesztő ezért idén szeptemberre nem hajlandó kiszállítani az iskolákba az ingyenes – vagyis a szülők helyett az önkormányzat által fizetett – tankönyveket, vagy kiszállítja ugyan, de nem engedi, hogy az iskolák használatba vegyék azokat.

A Pest megyei önkormányzat 50 millió forinttal, a tavalyi tankönyvek árával tartozik tucatnyi terjesztőnek, az ideiek kifizetéséről még szó sincs. A megye 34 középiskolát tart fenn, ezekbe összesen 17 ezer gyerek jár, közülük mintegy 6000-et érint a probléma.