Hatásos módszerek – Így csökkentsd ökolábnyomodat!

Mindig is hagyni akartál egy darabot magadból a világnak akkorra, amikor már nem leszel? A tudtod nélkül minden nap egy óriási nyomot hagysz magad után, de ne légy rá büszke!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 21. szabo.daniel

Mindig is hagyni akartál egy darabot magadból a világnak akkorra, amikor már nem leszel? A tudtod nélkül minden nap egy óriási nyomot hagysz magad után, de ne légy rá büszke!


Cselekedeteink rendkívüli hatással vannak a világunkra, hiszen példának okáért minden egyes autóhasználat nagymértékben szennyezi a levegőt, amivel így nem csak a természet, a növény- és állatvilág válik mérgezetté, hanem mi, emberek is. Ezekkel a tettekkel egy-egy hatalmas lábnyomot hagyunk a Földön, ám sajnos nem abban az értelemben, ahogy azt mi szerettük volna. Épp ellenkezőleg. Olyan nagymértékű és súlyos nyomot hagyunk minden lépésünk után környezetünkben, ami nem csak a mi, de a gyermekeink számára tökéletesnek akart és szánt világban is súlyos következményeket okozhat.

Mi is az ökológiai lábnyom?

Egy embernek a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal lehet lemérni. Ez a mutatószám az ökológiai lábnyom. A kifejezés a „nagy lábon él” szófordulatból származik, mivel az ökolábnyomnak az lenne a lényege, hogy megtudjuk mégis mekkora lábon élünk a Földön, mit sem törődve eközben a körülöttünk lévő természettel és élővilággal. Ezt a számot befolyásolja az adott egyén életmódja, közlekedési és étkezési kultúrája is, így ez alapján megtudhatjuk, hogy mekkora kárt is okozunk nap, mint nap a bolygónkon. Az ökolábnyomok mérésének segítségével képesek vagyunk megbecsülni azt is, hogy egy adott életmód esetén a Föld mekkora része, vagy hány Föld bolygó szükséges az emberiség fenntartásához.