Hatékony gyermeknevelés pozitív mondatokkal!

A „Nem”, „Ne csináld”, és egyéb negatív üzentek valójában több kárt okoznak, mint hasznot. Ezeket sokkal nehezebb a gyermek számára megérteni és tartalmukat hasznosítani. Most ezeket vesszük górcső alá és megmutatjuk a pozitív változataikat, melyekkel sokkal hatékonyabb lesz a gyereknevelés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 09. Babafalva

A tiltások és utasítások önmagukban csak értelmetlen szabályoknak tűnhetnek egy kisgyermek számára. Te tudod, hogy miért tilos felállnia a nagyszékre, vagy miért kell rendet tennie a szobájában, de ő csak azt hallja, hogy „Ne!” „Nem szabad!” „Azonnal csináld meg!”. Mivel nem érti a kéréseid hátterét, és egyébként is rengeteg tiltás, szabály van az életében, bizony a nagy számok törvénye alapján gyakran meg fog szegni belőlük jó párat.

Sőt, az is lehet, hogy egyszer emlékszik rá – szót fogad, máskor pedig nem. A kicsik figyelmét bármi gyakran és könnyen el tudja terelni.

Így beszélj gyermekeddel

Mi lenne, ha elmondanád neki, hogy miért? Egy 2-3 éves is megérti már – akkor is, ha még nem beszél -, amennyiben az ő szintjén magyarázod el. Cél elérned, hogy ne a tőled – a büntetéstől – való félelme, vagy a hangos szavak okozta ijedtség miatt fogadjon szót, hanem azért, mert megérti a kérésed okát.

Vegyünk pár példát;

  • Add meg neki a lehetőséget, hogy megértse.

Szeretnéd, ha nem szaladgálna a tömegben. „Ne szaladgálj!” „Mondtam, hogy maradj itt!”– ez megint egy tiltás, utasítás magyarázat nélkül. Alapesetben szeret futkosni, így ő nem érti, hogy ezt miért nem szabad épp most, mikor olyan mókás az emberek között szlalomozni.

A “magyarázattal” azonban jó, ha nem ijeszted meg a gyereket, hisz abban az esetben is csak a félelem motiválná az elvárt viselkedés betartására, de az hosszútávon nem kifizetődő.

A cikk itt folytatódik!