Hazamenni rögtön a szülés után – egy Facebookos oldal álláspontja

Mint azt bizonyára észrevettétek, sokat foglalkozunk a kórházból szülés után történő korai hazabocsájtás témájával. Ma a Szülni jó Facebook-oldal véleményét összegezzük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 05. Családháló

Az oldal kiemeli, hogy a várandósság, a szülés és az azt követő időszak nem betegség, és miközben a kórházi tartózkodásnak sok az előnye, megvannak a hátrányai is, viszont azt is figyelembe kell venni a téma kapcsán, hogy sok nőnek továbbra is a kórházi szülés és a legalább négynapos ott-tartózkodás adja meg azt a biztonságérzetet, amire vágyik.

A Szülni jó szerint az ideális eset az lenne, ha létezne olyan intézmény (remélhetőleg a Bethesda új szülészete ilyen lesz! –  a szerk.), amely a kórházi szakértelem és jó felszereltség mellett képes a család számára intim környezetet biztosítani, ahová a baba a legnagyobb harmóniában (és a lehető legkevesebb beavatkozás mellett) érkezhet meg, és ahol maximálisan figyelembe veszik az anya és a baba szükségleteit és igényeit.

Mivel jelenleg sok kórházban ez csak részben, vagy egyáltalán nem valósul meg, a Szülni jó szerint a szülés után 24 órával történő hazaengedés lehetőség kellene, hogy legyen azoknak az anyáknak, akik nem szeretnének a számukra nem kielégítő / nem támogató kórházi körülmények között a feltétlenül szükségesnél tovább maradni.

Az oldal felveti azt az érzékeny pontot is a téma kapcsán, hogy bizony sok kórházban nem azért kell ott maradnia az anyának és a babának, mert indokolt, hanem mert így több támogatást kap utánuk az adott intézmény.

Természetesen a korai hazaengedéshez elengedhetetlen az otthoni, jól kiépült szakmai támogatórendszer (ld. védőnő, gyermekorvos, háziorvos magas szintű felkészültsége és segítő hozzáállása, valamint együttműködése), amely ugyan jelenleg még nem áll a helyzet magaslatán, ám jó hír, hogy az elmúlt években nagyon sokan végezték el a szoptatási tanácsadói, illetve a perinatális képzést, mivel azonban ezek a szolgáltatások egyelőre nem TB-finanszírozottak, így ők nem tudnak úgy segíteni, ahogy arra szükség lenne.

Fontos probléma még a gyermekorvosok hiánya, mivel sok körzetben egyszerűen túl sok emberre jut túl kevés ilyen szakember, ami viszont megint nehézkessé teszi a korai hazamenetelt.

Korábbi cikkeink a témában például itt, valamint itt meg itt,  itt, itt, itt és itt.