Házasodjatok, rendbe jön a gazdaság!

Ha Európa rendbe szeretné hozni a gazdaságot, a polgárainak házasodni kellene – hangsúlyozta a Házasság hete rendezvénysorozat csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a kezdeményezés brit kitalálója, Richard Kane. A programsorozat február 12- én startol Debrecenben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 09. szabo.daniel

Ha Európa rendbe szeretné hozni a gazdaságot, a polgárainak házasodni kellene – hangsúlyozta a Házasság hete rendezvénysorozat csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a kezdeményezés brit kitalálója, Richard Kane. A programsorozat február 12- én startol Debrecenben.


Az ember alapvető vágya, hogy szeressen, egyúttal szeretve is legyen – mondta Bíró László katolikus püspök, majd kiemelte, a házasság nem alternatíva, hanem egyedüli megoldás, hiszen ebben a kapcsolatban teljesedhet ki az ember, erre önmagában, egyedül nem képes. Az egyházi vezető emlékeztetett: a világ huszonegy országában működő Házasság hete rendezvénysorozat nem néhány elvakult ember akciója, hanem valódi, társadalom-megújító kezdeményezés. Hozzátette, a házasság cseppet sem letűnt érték, sokkal inkább a jövőhöz tartozik. Aki házasodik – fogalmazott -, az elköteleződik a jövővel.

Ha tengerre szállsz imádkozzál, ha háborúba mész, kétszer imádkozzál, ha házasságot kötsz, szüntelenül imádkozzál – idézte az ismert katona-mondást Fabiny Tamás evangélikus püspök, felhívva a figyelmet a házasságban való lelkiség fontosságára.

Megjegyezte, hogy a férfi és a nő együtt, a házasságban adja a teljességet, ugyanakkor azokra is gondolnunk kell, akik valamilyen oknál fogva egyedül élnek.

A programsorozat „házaspár-arcaként” jelen lévő pár férfi tagja, Lackfi János költő a házasság társadalmi hasznáról beszélt, mint mondta, gazdasági szempontból is nagyon fontos, hiszen a gyermekeken keresztül termelőerőt és fogyasztást is ez képes generálni. Mint hangsúlyozta, a házasság valóban „csak egy papír”, nehezebb azonban kilépni belőle, mint egy szimpla élettársi viszonyból, ezért talán többet is képesek vagyunk áldozni a megmentéséért.

Az ötgyermekes édesapa „extrém sportnak” nevezte a nagycsaládos életet, mely ugyanakkor – húzta alá – csodálatos, hiszen mindig van egy kéz, amely utánad nyúl és felemel, ha baj van.
Felesége, Bárdos Júlia művészettörténész úgy fogalmazott: egy házasságban vannak nagyon nehezen megmászható lépcsőfokok, de minél magasabbra jutunk, annál szebb a kilátás.

A Magyarországon ötödik alkalommal megrendezett Házasság hete alkalmából tiszteletét tette Budapesten a kezdeményezés brit ötletgazdája is. Richard Kane szerint a házasság gazdasági szempontból is különösen védendő intézmény, mint mondta, az Egyesült Királyságnak becslések szerint évi 44 milliárd fontos veszteséget okoz közvetve a házasságok alacsony száma. Kifejtette: a házas emberek 9 százalékának van esélye a válásra, az élettársi kapcsolatokban ez az arány már 34 százalék. Sok gyermeknek 16-18 éves koráig – folytatta – akár 4-5 új édesapához is meg kell tanulnia kötődni, ami azt eredményezi, hogy felnőtt korukban nagyon nehezen lesznek képesek a hosszú távú kötődésre, a bizalomra. Ez nem pusztán családi kapcsolataikat, hanem munkakapcsolataikat, egész életüket befolyásolja – hangsúlyozta. Ha szeretnénk rendbe tenni a gazdaságot, akkor házasodnunk kell – fogalmazott.

A Házasság hete hivatalos honlapja.

Facebook oldala.
Központi programok itt.