Helyre kell állítani a természetes reprodukciót Európában! Ez A nemzeti ügy!

Most három napig Budapestre figyel a világ a családok tekintetében, hiszen a Családok Budapesti Világtalálkozója a Budapesti Demográfiai Fórum 2-vel vette kezdetét, amely péntek-szombaton a Családok XI. Világkongresszusával folytatódik, a hétvége első napján kiegészülve az Európai Életvédő Fórum II-vel, s amelyet vasárnap egy nagyszabású családi fesztivál zár majd a budapesti Andrássy úton.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 25. P.A.

Budapest, 2017. május 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Családok budapesti világtalálkozójának elsõ napján megrendezett demográfiai fórumon a Budapest Kongresszusi Központban 2017. május 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A budapesti Demográfiai Fórum 2-n Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, köszöntötte az egybegyűlteket.

Arról beszélt, hogy a család kifejezés mögött emberi sorsok és életek vannak. A családi közösségek jól léte miatt dolgozunk – tette hozzá a politikus. Elmondta, hogy ki kell állni értékvesztett világunkban is azokért a dolgokért, ami sokaknak egyértelmű… A következő napokban Budapesten lesz a családok fővárosa – mondta, kiemelve: tudatosítsuk magunkban, hogy milliókat képviselünk!

Orbán: 2030-ra 1,5-ről 2,1-re emeljük a népesedési rátánkat!

A miniszterelnök a magyar kormány nevében köszöntötte a konferenciára érkezőket. Elmondta, hogy 2015-ben (az előző konferencia idején) az illegális migránsok ostroma alatt állt az ország. Ezen emberek balkáni útvonalát mára sikerült lezárni. Majd a betelepüléspárti politika felülvizsgálata is elkezdődött az EU-ben. Elmondta: Európa öreg, gazdag, gyenge és fogy. Akik ide jönnek: fiatalok szegények erősek. Ahonnan jönnek azok az országok népessége nő. Kitért arra is, hogy most jogvédők és embercsempészek bizarr koalíciója van. Szerinte Brüsszelben a migrációról való beszéd a politikai korrektség fogja.

Az hogy megvédjük déli határainkat azért fontos, mert így családunkat és fiataljainkat is meg tudjuk védeni.

Álláspontja szerint a demográfiai problémák kezelésének két útja látszik. Az egyik: bevándorlással kezelni a helyzetet, míg a másik: saját erőforrással, tartalékokkal, gyermek születést segítő politikával orvosolná a helyzetet.

Kiemelte: helyre kell állítani a természetes reprodukciót Európában! Ez „A” nemzeti ügy! Jövőképünk középpontjában a család áll – mondta a miniszterelnök. Mi is rosszul állunk a népességfogyás tekintetében, kevesebb mint 40 év alatt elvesztettünk közel egymillió embert. Az a célunk mondta, hogy 2030-ra 2,1 %-ra emeljük a születési rátát, ami most 1,5 %. Ezen cél eléréséhez jó irányba kell állítani hajónkat és tartani kell a kormányt. A jó hajómotor is kell ehhez, ami a versenyképes gazdasági modellt jelenti. Az otthonteremtés adótámogatás teljes foglalkoztatottság is nagyon fontos – tette hozzá.

Jelenleg Magyarországon a GDP 4,6 százaléka megy családtámogatásra. Kiemelte, hogy a házasság és a családalapításra felmérések szerint régiónkban még a fiatalok szívében él és fontos helyet foglal el ott. Arra kell törekednünk hogy a vágyott a gyerekek mind megszülethessenek! Éppen ezért is lesz 2018 a családok éve Magyarországon!

Bejelentette:

A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni.
    
A diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik – ismertette.

Azt is bejelentette, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is.

Orbán Viktor közölte: “soha nem látott” bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

Bejelentette: a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is “óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.

A kormányfő elmondta: Kopp Mária szellemiségét “ideidézve” kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.


Jaime Mayor Oreja
, elnök, Political Network for Values, One of Us Szövetség részéről arról beszélt hogy a hamisságok sokszor az igazságok fölött találhatók. Meglátása szerint több hazugság is ural minket. Többek között az, hogy a válság gazdasági természetű. A második az, hogy nincs új világrend és új status quo, a harmadik hogy az új világrend semmibe veszi a kereszténységet, illetve hogy vagy az új világrend vagy a populizmus mellé állunk.

Magát politikai árvának nevezte, akinek ugyanakkor nem szabad indifferensnek maradnia. Elmondta: ideje az igazságról beszélni, még ha ezt szenvedéssel jár is. A hazugságok egy-egy lépések, amelyek azt hivatottak elérni, hogy megszűnjenek családjaink és fellazuljon társadalmunk.


Demény Pál
, világhírű demográfus Magyarország változó helyzetéről beszélt Európában demográfiai szinten. Elmondása szerint bár a második világháború után népességnövekedés volt megfigyelhető Európa szerte ez inkább a lelki megkönnyebbülés miatt lehetett mi a háború végét illeti. Ez nem volt tartós. Brüsszelben nincs a demográfiai válságra való tudatos megoldás. Az eurózónában a termékenységi ráta alacsony. Szerinte a szociális jogok listája hogyan segítene ezen? A kormányzatok úgy gondolják, hogy a gyerekvállalás a családok magánügye és ezért nem befolyásolják – holott ez lehetne kormányzati feladat! Kiemelte: Európa súlya csökken ezért a potenciális bevándorlók az életszínvonal miatt idejönnének.

Vegyük tudomásul – tette hozzá – hogy migrációs politika kell és születést segítő politika kell! A nagy családokra – ahol három vagy több gyerek van – kell koncentrálnunk – mondta el a tudós.

Két, immár 30 éves javaslata van:

A nyugdíjrendszer jutalmazza a több gyermeket vállalókat!

A másik: a nyugdíjasok társadalmon belüli részarányának következtében eltolódott az egyensúly, ezért a születéssel is legyen szavazati joga a gyermeknek, amit a szülője gyakorolhat.

Elzbieta Rafalska, lengyel szociális és családügyi miniszter, elmondta hogy egész Európa bajban van demográfiai értelemben. Öregszik a népesség és ez megterheli a nyugdíjrendszert és az egészségügyi rendszert. Lengyelországban is probléma ez, ahol 1989 óta csökken a születésszám. Ugyanakkor 2016 óta nő kicsit a gyerekvállalási kedv. Beszélt a lengyel családtámogatási rendszerről, a család 500 + programról ahol anyagiakkal is segítik a gyermeket vállalókat, szóba került a nagycsaládos kártya bevezetése illetve a baba + program is.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy hisz a család megtartó erejében. Szerinte a család nincs válságban és a család legbensőbb igényünk. Időt és figyelmet kell a családra fordítani! Szerinte személyes példával tudunk mintát adni az újabb generációknak. A gyermeknevelés, gyermekvállalás maga az élet! Szerinte több gyerek több szeretetet, azaz jobb világot eredményez. Ezen kívül méltatta a kormányzat családtámogatási lépéseit.

Ludovine de la Rochère, elnök, a francia La Manif pour Tous elnöke a francia helyzetről beszélt. Elmondta, hogy hazájában a házasság és az élettársi kapcsolat már egy szintre van emelve és az előző elnök már az azonos neműek házasságát is bevezette, lehetővé tette. Bár ennek egyéb következményeit nem sikerült bevezetnie – a komoly társadalmi ellenállás okán. Megnyirbálták a családtámogatási rendszert is, amelynek következtében csökkentek a demográfiai mutatók. Kitért arra, hogy a mostani elnök is ebből a szempontból családellenes lehet.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes üdvözölte, hogy hasonló gondolkodású emberek előtt beszélhetet, hiszen szerinte ez az egyik alapja a továbblépésnek. Meglátása az, kettős cél hogy egy szakmai vita legyen a népesedési krízisről és kiálljanak az élet és a család érdekében, hiszen Magyarország népessége fogy – hosszú ideig mindezt csendben történt, ami sajnos egy világjelenség! A számok alapján Magyarország az 1,45 százalékával ami a reprodukciós indexet illeti, a kontinens középmezőnyébe tartozik. Kiemelte: nincs egységes kezelése a problémának a kontinensen!

A domináns véleménnyel szemben a család partjára állt a magyar kormány. A magyar családpolitika az OECD-átlag kétszeresét adja családtámogatása és ez egy nagyon nagyvonalú a kontinens egészét nézve. A politikus kitért a jó migrációs politikára is.

Szerinte a határon túli magyarok száma – akik jelentős kormánytámogatást kapnak hazánktól – csökken, az indokoltnál nagyobb mértékben az asszimiláció és az elvándorlás miatt, s ezért a trianoni utódállamokat politikai és morális felelősség terheli. Ugyanakkor kijelentette: nem a határon túli magyar közösségek csökkentésével akarja a demográfiai problémákat orvosolni a magyar kormány!

Allan C. Carlson vezető kutató, szerkesztő, alapító és tiszteletbeli elnök, World Congress of Families-től a svéd helyzetet elemezte előadásában. Elmondása szerint egy 1934-es tanulmány rávilágított arra, hogy a liberális kapitalizmus az oka a lakosság számának fogyásának. A racionalitás okán sokan lemondanak a gyerekvállalásról, mondván úgyis lesz majd aki szül és aki majd megtermeli a nyugdíját.

Az egyén érdeke és a társadalom igényel ellentmondásba kerül és az összhang elveszik. Tehát gazdasági okok állnak a születésszám visszaszorulása mögött. A tanulmány szerint a gyermeknevelés minden költségét szocializálni kell és odáig is eljutott a tanulmány hogy a szülői jogokat is meg kell szüntetni + egészen a feminizmusig is eljutottak, ugyanakkor a tanulmány szerepe mégis jelentős a liberális gazdasági okok kapcsán.

Marin Strmota, a horvát Demográfia, Család-, Ifjúság- és Szociális Ügyek Minisztériumának államtitkára hol tart most Horvátország rossz demográfiai trendekről számolt be a politikus. Elmondta, hogy 100 000 ember hagyta el Horvátországot öt év alatt az emigráció okán és 15.000 embert vesztenek a népességből évente a halandóságból kifolyólag.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédben kiemelte, hogy a kereszténység értékei között ott a család mint az egyik legfontosabb. Történelmi kitekintést adott: a családok segítettek lábra állni a nagy válságok után Magyarországon.

Hozzáfűzte: az alaptörvényünk a fogantatástól védi a gyermeket. Az idősek védelmére is nagy hangsúlyt kell fektetnünk – mondta el a politikus. Az értéktelenségtől meg kell védeni magunkat! A miniszter szerint 2010-ben elindultunk ezen az úton.

Látnunk kell, hogy az emberek akkor vállalnak több gyermeket, ha erősödik a gazdaság. Kifejtette, hogy minden év a családok éve kell hogy legyen! Szeretetben elköteleződni és jó gazdasági döntést hozni – ezek a legfontosabbak! A miniszter szerint jó atmoszféra kell, hogy a nagycsaládosokat körbe vegye! Olyan családok kellenek, ahol a generációk számíthatnak egymásra és szembe tudnak szállni az atomizációval – tette hozzá a miniszter. A családbarátság kultúráját kell kiépítenünk!

Örömtelinek nevezte, hogy a házasságkötések száma nő! Rávilágított: a fiatalok meghallották hogy házasságban élni jó családban élni jó.

(MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)


A demográfiai témákban a Családok Budapesti Világkongresszusa kapcsán írt cikkeink linkjei: 

“Ne diszkriminálják a nagycsaládosokat!

Novák: “A család a legfontosabb közösség”

“A szülők közti jó kapcsolata az alapja a gyermek kiegyensúlyozottságának!”

Harrach Péter: “A demográfiai helyzet alakulása nemzeti sorskérdés”

“Nem érdekel, mások miért nem tartják jónak a családot!

Zimbardo: “Az online hedonizmus a nap 24 órájában elérhető!”