Hét év tíz hónapot kapott a fajtalankodó nevelőszülő

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 07. czefernek.lena

Hét év tíz hónap börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a dévaványai férfi, aki éveken át fajtalankodott nevelőszülőként a rábízott gyerekekkel.


A jelenleg 55 éves Mészáros Ferenc és felesége hivatásos nevelőszülőként hét gyermeket – köztük 2003 decemberétől az akkor tíz-, kilenc- és nyolcesztendős sértettet – nevelt dévaványai házában.

A vádlott a lányokat – akik testvérek – 2004 őszétől rendszeresen fogdosta, súlyosan szeméremsértő módon bánt velük csaknem négy éven keresztül. A bűncselekményeknek csak akkor szakadt vége, amikor a gyámhivatal felmentette a férfit a három lány gyámjának tisztségéből.

A három gyerek azért került nevelőszülőkhöz, mert a legnagyobb lány sérelmére korábban szexuális bűncselekményt követtek el. A vádlott a terhére rótt bűncselekményt az egész eljárás során tagadta. Védekezése szerint a testvérek a vádakat csak kitalálták, hogy elkerüljenek a családból.

Az ítélőtábla tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen hét év tíz hónap börtönbüntetéssel sújtotta, valamint véglegesen eltiltotta a hivatásos nevelőszülői foglalkozástól.

A szabadlábon védekező férfit a tárgyalás végén rendőrök vitték el a táblabíróságról. A férfi az ügy kapcsán kedden már második alkalommal állt a Szegedi Ítélőtábla elé. Első ízben 2010 februárjában a táblabíróság megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a vádlottat tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtó elsőfokú ítéletét, és új eljárásra kötelezte a Békés Megyei Bíróságot.