Hét hónapos terhesként kényszerítettek abortuszra!

Hét hónapos terhesként kényszerítettek abortuszra egy nőt a kínai hatóságok, a család interneten szétkürtölt fájdalma azonban akkora hullámokat vert, hogy végül bocsánatot kértek a 30 éve az egy háztartás egy gyerek elvhez foggal-körömmel ragaszkodó politikai vezetők. Az egykézés súlyos katasztrófával fenyegeti Kínát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 22. bencze.aron

Hét hónapos terhesként kényszerítettek abortuszra egy nőt a kínai hatóságok, a család interneten szétkürtölt fájdalma azonban akkora hullámokat vert, hogy végül bocsánatot kértek a 30 éve az egy háztartás egy gyerek elvhez foggal-körömmel ragaszkodó politikai vezetők. Az egykézés súlyos katasztrófával fenyegeti Kínát. Emiatt történhet meg, hogy sok férfinak nem jut nő, hogy a gyárakból elfogynak a munkások, hogy nem lesz, aki fizesse a több százmillió kínai nyugdíjas járandóságát. Bérapák és kétségbeesett nők árulkodnak arról, hogy ez még a kínaiak szerint sincs így rendben.


A 27 éves Feng Csian-mejt hét hónapos terhesen kényszerítettek abortuszra egy kórházban június elején. Horrorisztikus története sok más kínai anya sorsához hasonlóan rejtve maradt volna, ha a rokonai nem hozzák nyilvánosságra azt a fotót, amelyen a kimerült nő mellett fekszik hét hónapos, halott magzata a kórházi ágyon. A Weibón, a kínai Twitteren milliónyi komment érkezett, az apa itt öntötte ki minden bánatát, egészen példátlan társadalmi vitát indítva el ezzel.

A 29 éves farmer mindent megpróbált, hogy megkeresse a második gyerek megszületéséhez szükséges büntetés összegét, de nem sikerült összegyűjtenie a negyvenezer jüant. Amikor Mongóliában vállalt munkát szénbányászként, a kínai hatóságok felkeresték a feleségét. Több mint tíz férfi próbálta betuszkolni egy autóba a terhes nőt, akinek sikerült elmenekülnie az egyik nagynénje házába, itt azonban rájuk törték az ajtót. A nő innen is elmenekült, és egy barátnál húzta meg magát, ahol az ágy alatt bújt el. A férje azt mondta, amikor a hatóságok rátaláltak, kinevették és kényszerítették, hogy írja alá a terhességmegszakításhoz szükséges beleegyező nyilatkozatot. A hasába fecskendeztek valamit, majd harminc órával később megszülte a halott csecsemőjét – idézte az Economist a férj beszámolóját.

A kórház először azt állította, hogy a terhességmegszakításba a nő is beleegyezett, de később elismerte, hogy kényszerítették az abortuszra. Az esetet követő hatalmas felháborodás miatt a kínai hatóságok buzgósága addig terjedt, hogy elnézést kértek, és felfüggesztettek az állásából három embert is, akik közreműködtek az abortusz végrehajtásában.

Peking szerint az egykepolitikával mintegy négyszázmillió születést sikerült megakadályozni. A Kínai Kommunista Párt által bevezetett egykepolitika több mint harminc éve határozza meg a kínai társadalom alakulását, de létjogosultságát ma már nemcsak a nagy családra vágyó szülők, hanem egyre több kínai közgazdász és szociológus is megkérdőjelezi. Kínának már most gondot okoznak a népesedési barkácsolás következményei, néhány évtizeden belül pedig akár katasztrofális helyzet is előállhat az elöregedő, nemi arányaiban kibillent társadalomban.

Testvérek nélkül

A kínai kommunista vezetés szörnyülködve nézte a népesedési adatokat, amikor 1979-ben arra jutott, hogy bevezeti az egykepolitikát. Kína egyike volt a világ legszegényebb országainak, miközben alig harminc év alatt a kínaiak száma 540-ről 960 millióra nőtt. A népköztársaság teljhatalmú vezetője, Mao Ce-tung a gazdasági fellendülés lehetőségét látta az egyre több kínaiban, és visszatérő mondása volt, hogy minden szájhoz két kéz is jár. A kommunista kínai vezetés ennek megfelelően elítélte a születésszabályozást, és tiltotta a fogamzásgátlók importját. A hatvanas évek közepén egy átlagos kínai házaspárnak nagyjából hat gyereke volt. Ma 1,5 gyerek az általános, és ezzel a születési ütemmel 2030 előtt a most 1,3 milliárd lakosú ország eléri az 1,4 milliárdot (Magyarországon az átlagos gyerekszám 1,3, az Egyesült Államokban pedig 2).