Hétköznapi angyalok, akik nem csak év végén segítenek a rászorulókon

Az ünnepek közeledtével akaratlanul is átértékeljük életünket; hálát adunk a jó dolgokért, amik velünk történtek, megfeledkezünk a sérelmeinkről, nyitottabbá válunk, jobban odafigyelünk másokra, és rádöbbenünk, mennyire jó érzés adni. Akár idegeneknek is. A Dívány olyan elhivatott emberekkel beszélgetett, akik számára nem léteznek akadályok, ha arról van szó, hogy szebbé tegyék a gyerekek vagy a magányosok karácsonyát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 02. Dívány

Angyaljárás a soproni gyermekotthonban

Lőcsei-Balássy Emőke nemcsak a Szülők Háza Alapítvány programkoordinátoraként, de magánemberként is sokat tesz azért, hogy a gyermekotthonok lakóinak arcára minél több mosolyt csaljon. Az Angyaljárás a soproni gyermekotthonban nevű saját kezdeményezését egy évek óta tartó erdélyi program ihlette meg. “Negyedik éve veszek részt Böjte Csaba testvér Angyal programjában mint ajándékozó, a Tegyél jót! Ülj mellém! révén pedig több magyarországi otthonnal kerültem kapcsolatba. A soproni Cseresznyesori Gyermekotthonban vetettem fel először az ötletet, hogy a gyerekek megüzenhetnék egy-egy angyalkának, mit szeretnének karácsonyra, én pedig szétosztanám a leveleket olyan önként jelentkező ajándékozók között, akik teljesítenék a gyerekek kívánságát” – meséli Lőcsei-Balássy Emőke, aki mentálhigiénés segítő szakemberként elsősorban mélyszegénységben élőkkel foglalkozott, de egy lelkisegély telefonszolgálatnál is önkénteskedik és közben azon munkálkodik, hogy a gyerekek mellett az időseken is tudjon segíteni.

„A levelek hamar gazdára találtak és volt annyi lelkes érdeklődő, hogy végül a harkai gyermekotthont is meg tudjuk ajándékozni. Bízom benne, hogy néhány éven belül országos szintű programmá növi ki magát az Angyaljárás. Ennek a fajta adakozásnak a célja, hogy valós, konkrét kívánságokat teljesítsünk, de ami még ennél is fontosabb, hogy kis befektetéssel hosszabb távon olyan kézzel nem fogható ajándékokat adjunk, mint a hit, a remény, a bizalom és a szeretet. Hiszek abban, hogy ha az árvaházi, nehéz sorsú gyerekek kapnak egy kis plusz törődést, akkor őszinte szeretettel fogják azt viszonozni és jó emberré válnak” – teszi hozzá Emőke.

Az önkéntes angyalkáknak december 10-ig van idejük beszerezni és becsomagolni a személyre szóló ajándékokat, amiket a szervezők eljuttatnak a soproni és a harkai gyermekotthonokba, az ajándékozásra pedig december 17-én, egy zenés karácsonyi műsor keretében kerül sor.

charity1

Tücsökszabi vidám dallamokkal lopja be magát a magányosok szívébe

Játszik zongorán, hegedűn, gitáron és hangdrumon is – amit ő csak tündérdobnak hív. Cseke Szabolcs, alias Tücsökszabi életének mindig is része volta a zene és sokáig dolgozott a gyermekvédelemben, aztán idővel ez a két szenvedély összefonódott. „Egy ismerősömnek köszönhetően kezdtem el először heti szinten egy óvodában saját gyerekdalaimat előadni és ebből alakult ki az évek során a Tücsökszabi Móka, a baba-mama foglalkozások és az alkalmi fellépések fesztiválokon vagy gyerekműsorokban. A művésznevemet egy három éves kisfiú adta, azóta leginkább így ismernek, de felnőtteknek is rendszeresen tartok hangterápiás foglalkozásokat” – árulta el Szabolcs, aki zenésztársaival együtt az idei Szentestén is ellátogat magányos emberekhez, hogy együtt ünnepeljenek. „Négy éve, karácsony előtt pár nappal találtam ki, hogy házhoz mennék egyedül élő emberekhez és meglepném őket egy kis örömzenéléssel. Háromfős csapatommal elkezdtünk ajándékokat gyűjteni és felkutatni, hogy a környéken kik azok, akik egyedül karácsonyoznak és szívesen látnának minket. Nem volt egyszerű az utolsó pillanatban intézkedni, de végül nyolc címet sikerült begyűjtenünk ismerősök segítségével. December 24-én délután megindultunk és hajnali kettőkor fejeztük be a körutat, de ezután még az utcán is osztogattunk ajándékokat. Mivel nagy sikere volt a zenés Szentestének, nem volt kérdés, hogy folytatni szeretnénk. Tavaly és idén ezért már októberben elkezdtük a szervezkedést. Ajándékokat is szívesen fogadunk, lehetőleg nem megunt, hanem új használati tárgyakat, könyveket és játékokat, ám az eddigi tapasztalatok szerint az adománygyűjtésnél sokkal nehezebb megtalálni a célszemélyeket, ezért most is várunk olyan címeket, ahol magányos emberek vagy gyermeküket egyedül nevelő anyukák élnek, hogy vidám dalokkal és ajándékokkal kedveskedhessünk nekik” – mondja Tücsökszabi, aki többször járt már Székelyföldön is, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket támogasson, legutóbb pedig egy leégett templom újjáépítésének javára tartott adománygyűjtő koncertet.

A cikk itt folytatódik!