Híradót is sugároz majd a gyerekeknek az m2

Erőszakmentes, értékteremtő szórakozást ígér a 3-12 év közötti gyerekeknek a december 22-én startoló új gyerekadó. A köztévé 2-es csatornája alakul át, ahol többek között híradót is vetítenek majd a kicsiknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 07. szabo.daniel

Erőszakmentes, értékteremtő szórakozást ígér a 3-12 év közötti gyerekeknek a december 22-én startoló új gyerekadó. A köztévé 2-es csatornája alakul át, ahol többek között híradót is vetítenek majd a kicsiknek.


Karácsony előtt pár nappal, december 22-én reggel az M2-es csatornán elindul „A gyerekcsatorna”. A közmédia legújabb, átalakított adóján erőszakmentes, családbarát, szórakoztató és értékteremtő tartalmak várják elsősorban a kicsiket, de a szülőknek, nagyszülőknek is akad majd nézni való.

Az elsődleges, elérendő célcsoport a 3- 12 éves korosztály, akiket a reggel 06:00 órától este 20:00 óráig tartó műsorsávokban szólítanak meg.

A 20:00 órától kezdődő idősávokban a fiatal értelmiségieknek, kisgyermekes családok felnőtt tagjainak kínálnak alternatívát az igényes tévénézéshez.

A csatorna esti kínálatában a fiatal, igényes szórakozást kereső nézők számára közvetít a közmédia az M1 műsorválasztékához képest attitűdjében más, de témájában hasonló, közszolgálati értékeket közvetítő, szórakoztató, ismeretterjesztő, zenei és sportműsorokat.

A nézettség nem feltétlenül szempont

Lapunk megkeresésére az MTVA gyermek-, és ifjúsági főszerkesztője elmondta, nem feltétlenül céljuk versenyezni a gyermekeknek szóló más tematikus adókkal. Mivel egyetlen műsor sem képes egyszerre kielégíteni a legfiatalabbak és legidősebbek, nagyvárosiak és vidékiek, vagy éppen a legmagasabb iskolai végzettségűek és az alapfokú iskolázottsággal rendelkezők igényeit és érdeklődését, szükségszerű – fogalmazott -, hogy egy-egy műsor akár egy szűkebb, kisebb létszámú csoport számára nyújtson információkat vagy éppen szórakozási lehetőséget. Horváth Vanda hangsúlyozta, hogy a közszolgálati tévécsatornáknak éppen ezért nem kizárólagos célja a magas nézettség elérése. „Természetesen a kifejezetten szórakoztató jellegű programokkal vagy a nagy nemzetközi sportesemények közvetítésével szívesen – és sikeresen – száll be a nézettségi versenybe, de vannak olyan műsorai, amelyek esetében éppen a kereskedelmi tévék által ki nem elégített műfajokban kíván alternatívát kínálni a magyar tévénézők számára. Az M2 gyerekcsatorna tudatosan vállalt missziója, hogy reggel 6 és este 8 óra között erőszakmentes, családbarát, szórakoztató és értékteremtő tartalmakat közvetítsen a kicsiknek, szüleiknek, de még a nagyszülőknek is.”

Az este 8 óra utáni kínálatban fiataloknak szóló, szórakoztató, de témájukban közszolgálati értékeket közvetítő, ismeretterjesztő, zenei és sportműsorokat, valamint az M1 legnézettebb és legkedveltebb sorozatainak, vetélkedőinek ismétlését láthatják majd a nézők.

Híradó is lesz, politikamentesen

Megtudtuk, a kínálatban a Biblia gyermekeknek szóló feldolgozása, a Tesz-Vesz Város éppúgy megtalálható, mint a kis Vuk, a Süsü a sárkány, a Nils Holgersson, de nem hiányzik a gyerekek nagy kedvence, Pom-Pom sem. A kiskamaszoknak friss és népszerű sorozatokat közvetít a gyerekcsatorna.

Kérdésünkre, hogy mekkora arányban látható majd saját gyártású műsor, a főszerkesztő elmondta, a téli szünet alatt elindul a Mesebolt című sorozat, ahol népszerű színészeink olvasnak fel a gyerekeknek szívhez szóló, tanulságos, kedves meséket, többek között Lázár Ervin, Móra Ferenc, Andersen, Gárdonyi Géza meséit, de magyar és székely népmeséket is.
Elkezdődik a Gyerekhíradó is, amely a gyerekeknek szolgáltat politikamentes, a nekik számára fontos, értékes híreket (például egy állatkerti újszülött érkezése és néhány aktuális hír) gyereknyelven. E műsor szerkesztésében – és a gyerekek képzésében – egyébként az ismert televíziós szakember, Jakupcsek Gabriella vesz részt egyfajta szakmai mentorként.
Napközben jellemzően animációs és rajzfilmsorozatokat láthatnak a kicsik, délután a kiskamaszok nézhetnek meg néhány kalandfilm-sorozatot, ismeretterjesztő filmeket és a már említett gyerekhíradót.

A régi mesék ma is „ülnek”

Kérdés, hogy az idősebb generáció által jól ismert mesék – a Frakk, a Mirr–Murr, a Süsü, a Gombóc Artúrt vagy a Futrinka utca – felvehetik-e a versenyt a mai pörgős rajzfilmekkel. Horváth Vanda szerint a mai kicsik még nem ismerik ezeket a figurákat igazán, de ugyanúgy szeretni fogják, mint ahogy mi szerettük és ugyanúgy szívesen leülnek majd melléjük a szüleik és nagyszüleik is, mint annak idején mellénk, hiszen ezek a mesék annyira kedvesek, és olyan szerethető figurákból és történetekből építkeznek. Ezek a mesék – húzta alá – értéket képviselnek: ezek az értékek érvényesek voltak húsz évvel ezelőtt is, és érvényesek lesznek húsz év múlva is. „Pótolhatatlan élmény EGYÜTT mesét nézni anyukával és apukával, nagymamával, nagypapával vagy a tesóval, így a televíziózás újra valódi közösségi élménnyé válhat.”