A hiszti 10 pozitív hatása

Hiszed vagy sem, a hisztizés a kisgyermekek érzelmi fejlődésének egyik nagyon fontos állomása. És talán mondanunk sem kell, ugyanakkor a szülői szerep egyik legnagyobb kihívása is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 02. Babaszoba

Amikor a kisgyermekünk mosolyog, jó szülőnek érezzük magunkat. Amikor viszont sikoltozva fetreng a padlón, tehetetlenné válunk és azt hisszük, elrontottunk valamit. Pedig nem. Ha hiszed, ha nem, a hisztizés természetes dolog, fontos mérföldkő a kisgyermeked életében, és 10 pozitív hatása is van a fejlődésére nézve. Melyek ezek? A parents.com összegyűjtötte, miért is jó, ha hisztizik a gyermeked!

1. Jobb, ha kiadja a dühét

A könnyek kortizol nevű stresszhormont tartalmaznak, így amikor sírunk, szó szerint kisírjuk magunkból a bánatunkat és a feszültséget. Ezért ha a kisgyermeked sír, ne szakítsd félbe, hadd adja ki magából a dühét, meglátod, utána sokkal nyugodtabb és felszabadultabb lesz. Persze eközben legyél ott mellette, mert csak akkor könnyebbül és nyugszik meg, ha a szeretett személy közelében lehet a dühroham során.

2. Talán tanul belőle

Épp legóztok, de a kisgyermeked nem tudja összeilleszteni a kockákat és emiatt elveszíti a fejét? Miután kisírta magát, meglátod, meg fogja próbálni újra és meg is csinálja! A hisztivel fejezte ki a frusztrációját, s miután elült a vihar, immár kiegyensúlyozottan, könnyedén megtanul egy új dolgot.

3. Nyugodtabban alszik tőle

Csakúgy, mint a felnőttek, a gyerekek is nehezen alszanak el vagy sokszor riadnak fel éjszaka, ha valami nyomja a szívüket. Stresszesek és éjszaka próbálják meg feldolgozni, ami történt velük. Ha napközben nem próbálsz meg beleavatkozni a hisztibe, hanem megvárod, hogy magától higgadjon le, akkor jobban fogja magát érezni és nyugodtabban tud majd aludni.

4. Jó hatással van rá, ha “nem”-et mondasz neki

Persze egyik gyerek sem szereti azt hallani, hogy “nem”, de alapjában véve ez jó nekik. Mert ezzel megtanítod neki, hogy hol a határ, meddig mehet el, hogy még biztonságban érezze magát, és ha ezt a szót hallja, tudni fogja, mikor viselkedik helyesen. Sok szülő olyat is megenged a gyermekének, amit valójában nem szeretne, csak azért, hogy elkerülje a dühkitöréseket, érzelmi viharokat. Ha tudsz “nem”-et mondani, az azt jelenti, tudatában vagy a szülői felelősségednek és kötelességeidnek is.