Hiteles információt a kismamáknak!

A Születés Hete legfontosabb célja, hogy minden babát tervező és váró párok minél szélesebb körben jussanak hiteles információkhoz – foglalta össze a rendezvény ars poeticáját Dési Réka. Az eseménysorozat korábbi főszervezője, jelenleg pedig előadója szerint az elmúlt években kifejezetten jó háttérbázis kiépítése valósult meg ezen a területen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 06. bencze.aron

A Születés Hete legfontosabb célja, hogy minden babát tervező és váró párok minél szélesebb körben jussanak hiteles információkhoz – foglalta össze a rendezvény ars poeticáját Dési Réka. Az eseménysorozat korábbi főszervezője, jelenleg pedig előadója szerint az elmúlt években kifejezetten jó háttérbázis kiépítése valósult meg ezen a területen.


Dési Réka külön kiemelte, hogy a 11. Születés Hetéhez idén harmadszor csatlakozott Erdély, így idén három különböző országban, Magyarországon, Erdélyben és Vajdaságban is látogathatóak lesznek a rendezvénysorozat eseményei. Felvetésünkre az előadó elmondta azt is, az erdélyi magyarság érezte fontosnak a csatlakozást, mert rájöttek, mennyire lényeges a szülés és születés misztériuma.

Mint megtudtuk, az eseménynek az elmúlt évekkel szemben ezúttal nincsen mottója, a szervezők és előadók szabad kezet kaptak. Dési Réka a programok közül többek között az évről évre nagy érdeklődésre számot tartó szülésfelkészítések, szoptatási tanácsadások, és hordozó alkalmatosságok bemutatóit említette. De emellett a szervezők filmvetítésekkel, kerekasztal beszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel, bemutatókkal, illetve szabadtéri programokkal is kedveskednek a látogatóknak. Bizonyos településeken születésfát vagy rózsákat ültetnek az idén születetteknek, míg mások sétát, avagy kirándulást terveznek a Mamamérföld nemzetközi mozgalommal karöltve.

A rendezvénysorozat célja az is – folytatta Dési -, hogy a várandós családokban tudatosítsák ennek az életszakasznak a fontosságát és szépségét; hogy a kismamákat megerősítsék nőiségükben; segítsék őket babájukkal és párjukkal való kapcsolatuk elmélyítésében

A hazai előadók mellett számos neves külföldi szakembert is felvonultató Születés Hetére a belépés jórészt ingyenes. Az eseményen a 8-10 fős kiscsoportoktól a 200-250 fős előadásokig, mintegy 60 helyszínen találhatnak fogódzkodót az érdeklődők.

Huszárik Kata színésznő, a rendezvény egyik idei arca az alábbi üzenetet küldte a szervezőknek:

Nem tudom, hogy egy NŐből mikor és miként válik ANYA. Lehet, hogy már a várandósság, lehet, hogy a szülés idején, vagy csak néhány nappal, héttel később. Valószínűleg mindenki máskor.
Magam részéről pontosan emlékszem a pillanatra, amikor felfogtam, hogy az egész életem megváltozott. Azt, hogy ezután már mindig felelős leszek egy kicsiny emberért, aki számít rám, vár rám, bízik bennem, akinek az élete tőlem függ.

Akkor történt, amikor a kórházból való hazaérkezésünk után, a férjemmel először mentünk le egy fél órára sétálni az utcára. Gergőt még megszoptattam, tisztába tettem és anyukám gondjaira bíztam. Mi tagadás jólesett egy kicsit a levegőn lenni, mégis azon kaptam magam, hogy egyre gyorsabban szedem a lábam. Hazatérve már kettesével szedtem a lépcsőfokokat a negyedikig, olyan boldogsággal és remegő izgalommal a gyomromban, amit a szerelmesek éreznek, amikor meglátják randevúra közeledő kedvesüket. Ami pedig a legfurcsább, hogy ez az érzés a mai napig megmaradt.

Ma is minden nap ezzel az izgalommal várom, mikor bukkan fel kisfiam feje az iskola folyosóján a gyerekforgatagban, mert a köldökzsinór, amit a kórházban elvágtak annak idején, láthatatlanul mégis megmaradt, és megmarad amíg élek. Vagy talán még tovább. Mert anya lettem.