“Hivatásunk a család” – megnyílt a családbarát Belvárosi Közösségi Tér!

A család áll a központban. Ez nem kérdés. A Belvárosi Közösségi Tér újfajta szemléletében egy olyan egyedülálló szolgáltatási rendszer valósul meg Belváros-Lipótvárosban, amely a családok közösségi színtereként funkcionál. Ingyenes programjaikkal a gyermeket váró párokat, kisgyermekes családokat, a fiatal felnőtteket, az idős lakosságot és a magasabb iskolai végzettségű álláskeresőket szeretnék megszólaltatni a kerület vezetői.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. november 16. Vajda Boglárka

Nagy nap ez a belvárosiak életében. Egy új gyermek- és családbarát, modern látványvilággal kialakított közösségi teret adott át Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester és Jeneiné dr. Rubovszky Csilla alpolgármester.

A polgármester az átadáson elmondta: nem hiába a Hivatásunk a család mondattal jellemzik a Belvárosi Közösségi Teret. A család a társadalom egyik alapegysége. Minden egyes fejlesztésnél ezt tartják szem előtt – hangsúlyozta a kerület vezetője.

Szentgyörgyvölgyi Péter: “Sokan úgy vélik, hogy a belváros egy elöregedő kerület. A fejlesztések és törekvések megcáfolják ezt. 2017-ben 239, 18 év alatti személy költözött a kerületbe. A családok számára vonzóvá tettük a Belvárost. A játszóterekkel, az intézményi struktúrákkal is erősödött a kerület, amelyek kimagasló színvonalat képviselnek.”

Szentgyörgyvölgyi Péter kiemelt néhányat a Közösségi Térben megvalósuló programok közül. Kihangsúlyozta az Apa Akadémiát, ahol a gyermeket vállaló fiatal férfiak bekapcsolódhatnak, felkészülhetnek az előttük álló kihívásokra.

Említette a “Legyél te is hős” programot, amely a fiataloknak nyújt példaképeket: sportolókat, a tudományokban kimagasló személyeket ismerhetnek meg a fiatalok.

Segíteni akarják a kisgyermekes anyukákat is. Hozzásegítik őket ahhoz, hogy nyerjenek időnként egy kis szabadidőt, azzal, hogy gyermekfelügyeletet biztosítanak csemetéiknek. A polgármester kiemelte: minden anyának szüksége van egy kis térre, hogy aztán újult erővel tegyen újra a családjáért a mindennapokban.

Rubovszky Csilla alpolgármester a köszöntőjében úgy fogalmazott:

Elsősorban a kisgyermekes családoknak segítenek ezzel a házzal. A felmérések azt mutatják, hogy sajnos egyre magasabb a válások száma. A kutatás azt mutatja, hogy már az első gyermek érkezése megrendít sok házasságot. Ennek sok esetben az az oka, hogy egy apa nem tudja mire vállalkozik amikor a gyermek mellett dönt. Nem készül fel arra, hogy az első időszakban akár 24 órára is “elveszti” a társát.

Rubovszky Csilla:“A legyél te is hős, amit polgármester úr is említett, ez kifejezetten a kamaszoknak van. Őket a legnehezebb megszólítani. Egyrészt ha a kezdő kötődésben nem volt szoros az édesanyjukkal a kapcsolat, akkor sajnos ez az utolsó időszak, amikor fel tudjuk a görcseiket oldani. Általában ezek a fiatalok az azonos nemű szülővel harcban állnak. Ha nem tudjuk átsegíteni ezen őket, akkor ennek az eredménye, hogy nehezebben lépnek be a munkaerő piacra, sokszor nehezebben választanak párt, ami sokszor a gyermekvállalás elhalasztásával, szélsőséges esetben a teljes elhagyásával jár. Ebben szeretnénk nekik segíteni.”

A megnyitó után Farkas Petra a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője vezetett végig minket a Közösségi Téren.

Megismerhettük a Bárány Alvószobát, ahol a legkisebbeknek biztosítanak nyugodt hangulatú pihenést.

A Meseerdő Gyermekfelügyelet szobáját, ahol egyedülálló, ingyenes, időszakos gyermekfelügyeletet kínálnak hat hónapos kortól iskolás korig. a Pillangó Terápiás szobát, ahol szakpszichológus és a szakemberek egyéni foglalkozásra várják a gyerekeket, a szülőket pedig tanácsadásra, konzultációra. A Bíbola csoportszobát, ami foglalkoztató-és mozgásfejlesztő szoba. meglátogattuk a Hetedhét Játszószobát is, amely a szülőknek és a gyerekeknek kínál helyet és izgalmas játékokat az együtt töltött idő változatos és tartalmas eltöltésére.

    

Ezzel nincs még vége a szolgáltatásoknak. Sok-sok programmal várják a kerületi lakosokat. Érdemes ellátogatni!