A hízás lelki okai

A hízás okai sokfélék lehetnek. Legfőképp mégis az határozza meg testsúlyunkat, hogy mit eszünk és mit teszünk. Ez viszont annak az eredménye, hogy mit gondolunk és hogyan érezzük magunkat! Azaz a hízásnak lelki okai is lehetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 01. Orientpress

A feszültség, a szomorúság vagy a stressz könnyen túlevéshez vezethet. Az evés már csecsemőkorunktól jutalmazó szereppel bír, így ez önmagában nem probléma. Ha azonban ezt a rövid távú megoldási stratégiát nem dolgozzuk fel, az hosszú távon hízáshoz vezet. Épp ezért, ha fogyni akarunk, az érzelmi állapotot, tehát a lelki életünket is rendbe kell rakni!

Hízás lelki okok miatt, vagy lelki problémák a hízás miatt?

Hogy a bevezető gondolatot továbbvigyük: az elhízás gyakran jár depresszióval. De fordítva is igaz: a hízás lelki oka lehet a depresszió is. A két folyamat pedig egymást gerjesztheti. Sajnos a női nem képviselőinek ez esetben nincs szerencséje. Nemcsak eleve nagyobb fajlagos zsírtömeggel rendelkeznek, de a depresszió hízásra gyakorolt hatása is erőteljesebb. Azaz a hízás lelki okai nőknél gyakoribbak lehetnek.

A stressz is a hízás lelki oka lehet!

A depresszió oka lehet a fokozott, fel nem dolgozott stresszállapot is, de depresszió esetén sokkal kevésbé vagyunk képesek elviselni a külső stresszhatásokat, így egy farkába harapó kígyó esetével állunk szemben. Ilyenkor az étkezési szokások a mennyiség és a választás tekintetében is fokozatosan változnak meg, ezért nehéz is felismerni, hogy a hízás lelki okai belejátszanak-e a képbe. A kilók szépen kúsznak felfelé, a problémás helyeken megjelenik a narancsbőr, ami még több lelki terhet ró az emberre.

A cikk itt folytatódik!