Hoffmann: A köznevelés nem szolgáltatás, hanem közszolgálat

A köznevelés nem szolgáltatás, hanem közszolgálat, és a köznevelési rendszer fenntartása, működtetése a magyar állam joga, feladata és kötelessége - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az új köznevelési törvényre vonatkozó javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában kedden a parlamentben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 15. czefernek.lena

A köznevelés nem szolgáltatás, hanem közszolgálat, és a köznevelési rendszer fenntartása, működtetése a magyar állam joga, feladata és kötelessége – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az új köznevelési törvényre vonatkozó javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában kedden a parlamentben.


Úgy fogalmazott: az új köznevelési rendszer kitüntetett feladata a nevelés. A jogszabályt ismertetve elmondta, a tankötelezettséget 6-tól 16 éves korig jelöli ki az előterjesztés, eddig köteles iskolába járni a gyermek, ez azonban nem azt jelenti, hogy utána ki kell tenni az iskolából, hanem azt, hogy vagy tanulnia kell, vagy dolgoznia.

Hozzátette: bekerült a korai iskolai fejlesztés a törvénybe az óvodáztatás hároméves korhoz kötésével, ez a változtatás 2014-től lépne életbe. Kitért arra, hogy a pedagógus életpályamodell – amely szavai szerint kiszámíthatóvá, és jóval magasabb bérezésűvé teszi a pályát – bevezetésének időpontjául 2013. szeptemberét jelöli meg a jogszabály-javaslat.

Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy az elmúlt egy évben több mint 6 ezer oldalnyi javaslatot dolgoztak fel, a törvényt támogatta az Országos Köznevelési Tanács, a Közoktatáspolitikai Tanács nyolc oldala közül hat, valamint az Országos Kisebbségi Bizottság is.