Hoffmann: közeledtek az álláspontok

Továbbra is lesznek állami finanszírozású képzési helyek a felsőoktatásban, emellett kinyitjuk az önköltséges tanulás lehetőségét is – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, miután Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral közösen tárgyalásokat folytattak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetőivel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 19. czefernek.lena

Továbbra is lesznek állami finanszírozású képzési helyek a felsőoktatásban, emellett kinyitjuk az önköltséges tanulás lehetőségét is – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kedden, miután Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral közösen tárgyalásokat folytattak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetőivel.


Réthelyi Miklós kifejtette, a felsőoktatási törvény tervezete kapcsán, a HÖOK korábban megfogalmazott észrevételei közül számos beépült az oktatási államtitkárság koncepciójába. A mostani tárgyaláson az önköltségesség és a szerződések kerültek terítékre, amelyekről még nincsen végleges álláspont, az további egyeztetések eredménye lesz, így a HÖOK-kal is folytatódnak a megbeszélések.

A miniszter az államilag támogatott képzésben résztvevőkkel kötendő szerződésekről elmondta, ezt egy figyelmeztetésnek szánják a tanulók részére, hogy a tanulmányaik végeztével bizonyos ellenszolgáltatásokkal tartoznak a társadalomnak, amelynek munkájukkal tudnak eleget tenni.

Réthelyi Miklós az önköltségesség intézményének bevezetéséről úgy nyilatkozott, az adófizetők pénzével az államnak megfontoltan kell bánnia, így átgondolásra szorul a támogatási rendszer. Továbbra is lesznek állami finanszírozású képzési helyek a felsőoktatásban, emellett megnyílik az út az önköltséges tanulás lehetősége előtt is.

Hoffmann Rózsa elmondta, a kormányváltáskor egy szétzilált felsőoktatási rendszert örököltek és minden szereplő egyetért abban, hogy a változtatás szükséges. A HÖOK-kal folytatott tárgyalásokról elmondta, a számos egyeztetésnek köszönhetően mára sikerült csökkenteni azokat a vitatott kérdéseket, amelyben eltérnek az álláspontok. A szerződésekkel kapcsolatban napokon belül elkészülhetnek olyan mintaszerződések, amelyek lehetővé teszik a további érdemi vitát. Hozzátette: a törvény szövege a parlamenti végszavazásig módosulhat, addig a tárgyalások folytatódása ellenére demonstráló hallgatókkal is egyeztetnek.