Hogy egyre tovább éljenek a magyarok

A kormány célja, hogy a magyar emberek minél tovább éljenek, ennek érdekében 2010 óta számos olyan döntést hozott, amellyel megfordíthatók a korábbi rossz tendenciák - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
időskor
2018. augusztus 02. MTI

A közleményben azt írták, a rendelkezéseknek köszönhetően Magyarországon a népességfogyás az elmúlt nyolc évben jóval alacsonyabb szintre került, mint a 2002-2010-es időszakban volt, és a termékenységi ráta is egyre nő. A legfrissebb adatok szerint a férfiaknál 72,5 év, a nőknél pedig 79,6 év a várható élettartam, ami előbbieknél egyéves, utóbbiaknál 11 hónapos növekedést jelent a 2012-es számokhoz képest.

Kiemelték, az intézkedések hatása európai szinten is jelentős, ugyanis az Eurostat szerint az EU átlagában stagnálás mutatkozik a születéskor várható egészséges életévek számában, Magyarországon azonban növekedés figyelhető meg.

Az Emmi úgy fogalmazott, a kormány amellett, hogy családpolitikájával támogatja a családokat a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életben és a gyerekvállalásban, fontos népegészségügyi lépéseket is tett azért, hogy megelőzze a népbetegségeket, ezzel segítve a magyarok egészségben eltöltött éveinek növekedését.

A közlemény szerint a keringési megbetegedések visszaszorításáért kialakult egy országos progresszív ellátási rendszer, amelynek eredményeként az elmúlt tíz évben felére csökkent a szívinfarktusban elhunytak száma. Az elmúlt időszakban pedig az Emmi fokozott figyelmet fordított a daganatos betegségek megelőzésére, a cukorbetegek és magas vérnyomásban szenvedők kezelésére.

A magyar kormány egészségügyi fejlesztései során mintegy 500 milliárd forintból újultak meg vidéki kórházak, mentőállomások és rendelők, és elkezdődött az Egészséges Budapest Program, amelynek keretében a következő években 700 milliárdos fejlesztés valósul meg a fővárosi és a Pest megyei kórházakban, valamint járóbeteg szakrendelőkben – írták.

Tudatták, jelenleg készül egy népegészségügyi program is, amely öt alprogramból – a daganatos, a keringési, a mozgásszervi, a gyermekkori, valamint a mentális betegségek megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokból – áll. A program célja, hogy megelőzze a leggyakoribb népbetegségeket, csökkentse az azok miatti halálozást, és javítsa a magyar lakosság egészségi állapotát, várható élettartamát.

A legnagyobb országos egészségügyi intézmények bevonásával készülő szakmai programok várhatóan ősszel kerülnek majd a kormány elé – tették hozzá.