Hogy merjünk így utazni?! – Újabb légitársaság ment csődbe

Nagyjából 4 ezer utas marad a tengerentúlon, többségük Hawaii szigetén és Thaiföldön, Phuket szigetén. Mindemellett folytatódik a sztrájk a frankfurti repülőtéren, ami járattörléseket eredményez Budapesten. Az elmúlt időszak eseményei feltehetőleg elgondolkoztatják az embereket: merjenek-e nagyobb útra vállalkozni...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 17. bencze.aron

Nagyjából 4 ezer utas marad a tengerentúlon, többségük Hawaii szigetén és Thaiföldön, Phuket szigetén. Mindemellett folytatódik a sztrájk a frankfurti repülőtéren, ami járattörléseket eredményez Budapesten. Az elmúlt időszak eseményei feltehetőleg elgondolkoztatják az embereket: merjenek-e nagyobb útra vállalkozni…


Több ezer utas rekedt pénteken Hawaii szigetén és Thaiföldön, miután csődvédelmet kért az Air Australia diszkont légitársaság. A Brisbane központú légitársaság minden járatát törölte, mert már a napi működésre sem maradt pénze. Nagyjából 4 ezer utas rekedt a tengerentúlon, többségük Hawaii szigetén és Thaiföldön, Phuket szigetén.

A Qantas ausztrál légitársaság felajánlotta, hogy hazaviszi a pórul járt utasokat, ugyanazért az árért, amelyet az Air Australia-jegyért fizettek. Az Air Australia flottája összesen öt Airbus A330-as és A320-as repülőgépből állt. Járatai ausztrál belföldi úti célokra, valamint Honolulura, Phuketre és az indonéziai Bali szigetére közlekedtek.

Frankfurti helyzet bizonytalan

Pénteken második napjába lépett a sztrájk a frankfurti repülőtéren, de ezúttal a munkabeszüntetés tovább fog tartani, mint csütörtökön. Az egyik legnagyobb európai repülőtéren a repülésbiztonsági dolgozókat tömörítő GdF szakszervezet felhívására 200-an szüntették be a munkát csütörtökön hét óra időtartamra, este tízig.

Pénteken már reggel 8-kor elkezdődött a sztrájk, és ugyancsak este tízig tart. A repülőteret üzemeltető Fraport pénteki közlése szerint csütörtökön 172 járatot töröltek 526-ból, péntekre 282-öt mondtak le a mai napra tervezet 1082-ből. A szakszervezet további akciókat is kilátásba helyezett, konkrét terveket azonban egyelőre nem ismertetettek.

Járattörlések Budapesten a frankfurti sztrájk miatt

Törölte a Lufthansa a Budapest-Frankfurt menetrendszerinti járatainak egy részét pénteken a frankfurti repülőtéren zajló sztrájk miatt. Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Lufthansa nem minden járatát törölte, a reggeli gép például már elindult.

A Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek beszámolt arról, hogy megkezdte az üzemelést a repülőtéren a Ryanair. Pénteken reggel felszállt az ír fapados légitársaság első járata Barcelonába, majd a második Londonba. Elsőként a Barcelonából érkező járat érkezik Budapestre pénteken délben.