Hogy ne fulladjon vízbe!

Nap mint nap halnak meg gyermekek, történnek tragédiák, amikor a kicsik és kamaszok felkészületlenül találkoznak a vízzel, legyen az tengerparton, strandon vagy csak a kerti medence mellett. Mit tegyünk, hogy megelőzzük ezt, illetve mi a teendő, hogyha már megtörtént a baj? – ezekre a kérdésekre kereste a választ az a múlt héten megtartott kerekasztal beszélgetés, amelyet a Gézengúz Alapítvány szervezett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 22. szabo.daniel

Nap mint nap halnak meg gyermekek, történnek tragédiák, amikor a kicsik és kamaszok felkészületlenül találkoznak a vízzel, legyen az tengerparton, strandon vagy csak a kerti medence mellett. Mit tegyünk, hogy megelőzzük ezt, illetve mi a teendő, hogyha már megtörtént a baj? – ezekre a kérdésekre kereste a választ az a múlt héten megtartott kerekasztal beszélgetés, amelyet a Gézengúz Alapítvány szervezett.


Elérhetővé tenni a biztonságos gyermekkort a vízzel való találkozásban is! – szól a mottója annak a rendezvénynek, ahol a mentőszolgálat, civilek, egészségügyben dolgozók és a sportpolitika képviselői beszélgettek, szülőkkel és érdeklődő szakmabeliekkel a magyarországi vízbiztonsági helyzetről.

A kerekasztal fővédnöke, Dr. Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízbiztonság kérdése egészen mást jelent ma, amikor sok gyermek víziparkokban találkozik a vízzel, vagy ellenkezőleg, anyagi okokból nem engedheti meg magának a felügyelt strandokon való szórakozást és ezért veszélyes bányatavaknál fürdőzik.
Páll Gabriella, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főtanácsosa szomorú statisztikákkal szolgált arról, hazánk nagyon rossz helyen áll európai viszonylatban, a vízbiztonsági témakörökben.
Litavecz Anna a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkárságának jogásza úgy vélte, ennek egyik fontos oka, hogy az úszásoktatók és edzők képzésében még mindig nem jelenik meg kellő hangsúllyal a gyermekek balesetmegelőzésre való felkészítése.
Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár pedig felhívta a figyelmet a szülői odafigyelés fontosságára, vagyis hogy a balesetek egy része abból ered, hogy a gyermekek olyan társaságba keverednek, ahol nem jelenik meg a „virtuskodást” elítélő közeg.

Füzesy Tamás, a United Way ügyvezetője, úszásoktató arról beszélt, mennyire relatív a vízjártasság, vagy hogy valaki biztonságos úszónak tekinthető. Mint elmondta, nagyon fontos lenne tudatosítani a különbségeket a nyílt vizeken és az úszómedencében történő úszás között.
Nem csak a természeti körülmények, hanem az infrastruktúra is teljesen más helyszínenként, így a várható segítség is igen eltérő – figyelmeztetett a balesetek eltérő következményeinek fontosságára Kovács Dávid, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szakmai vezetője. Kifejtette: attól várhatunk segítséget, aki éppen akkor jelen van, így fontos lenne a szülők és a kortársak felkészítése is.
Páll Gabriella két veszélyeztetett csoportra hívta fel a figyelmet, egyfelől a kisdedekre, akiknél az állandó szülői felügyelet jelentheti a megoldást és olyan rendeletek kidolgozása, mint Franciaországban, ahol a kerti medencék körbekerítését írták elő, másfelől a serdülők csoportjára, ahol az élvezeti szerek használata és a kortárs csoportok hatása jelenti a legnagyobb veszélyt a gyerekekre.

A kerekasztal beszélgetésen hangsúlyosan szerepelt a csecsemőúszás hazai helyzete is. Gyarmati Andrea házi gyermekorvos, úszóbajnok szerint fontos, hogy ne a víztől féltsük a gyerekeket, szerettessük meg velük ezt a sportot és ezzel párhuzamosan készítsük fel őket a biztonságos vízhasználatra.
Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosigazgatója hangsúlyozta, hogy a gyermekúszás e mellett fontos terápiás modell is egyben, ezért a szülőknek érdemes tájékozódnia, hogy biztonságosan és sikeresen készítsék fel gyerekeiket az egészséges életre.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, összefoglalójában kifejtette, fontos lenne, hogy a szülők megfelelően tájékozódjanak vízbiztonsági témákban és keressék a lehetőségeket gyermekeik felkészítésére a vízzel való találkozáshoz, azoknak a döntéshozóknak és szakembereknek pedig, akiknek lehetőségük van változtatni és jó gyakorlatokat meghonosítani lépniük kell, mert ez mindannyiunk érdeke.