Hogy rángassuk el a gyerekeket a tévé elől?

A gyerekek egész napjukat különféle képernyőkkel, monitorokkal és kijelzőkkel körülvéve töltik. A tévé, a számítógép, az iPadek, a videójátékok és az okostelefonok dzsungelében nagyon nehéz megakadályozni a folyamatos kapcsolatot ezekkel az eszközökkel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 11. Gyarmati Orsolya

A gyerekek egész napjukat különféle képernyőkkel, monitorokkal és kijelzőkkel körülvéve töltik. A tévé, a számítógép, az iPadek, a videójátékok és az okostelefonok dzsungelében nagyon nehéz megakadályozni a folyamatos kapcsolatot ezekkel az eszközökkel.


És a helyzet – hogy egy régi viccet idézzünk – csak fokozódik. Tanulmányok szerint a 8-18 éves korosztály napi hét és fél órát tölt valamilyen médium közelében. Vajon mennyi lenne a még normálisnak tartható órák száma, és mit tehetünk azért, hogy minél hatékonyabban csökkentsük a képernyők előtt töltött időt?

Az első dolog, amit hangsúlyoznánk az az, hogy nem minden rossz, ami az internetről, tévéből, okostelefonból, tabletből árad. Egy jó könyv e-book olvasón történő megismerése például kifejezetten pozitív, nem beszélve a házi feladat elkészítéséhez végzett internetes kutatómunkáról.  Ami azonban nagyon fontos, az az unalomból, vagy megszokásból a képernyő, vagy monitor előtt töltött idő csökkentése. Az értékes órákat sokkal fontosabb lenne a családdal, a barátokkal tölteni. Egy kutatás szerint a televízió az amerikai háztartások 64 százalékánál étkezések alatt is be van kapcsolva, 45 százalékuknál pedig egész nap megy, függetlenül attól, mi megy benne.

A következő, ami fontos lenne, az bizonyos szabályok bevezetése. Azokban az otthonokban ugyanis, ahol a szülők határt szabtak a tévézésnek, számítógépezésnek, ott a gyerekek kapásból három órával kevesebb ideig ültek képernyő előtt, mint társaik, írja a The Online Mom.

S most jöjjön néhány jótanács, amely garantáltan drasztikusan csökkenti a képernyőbámulós időtartamot:

Képernyőtilalom étkezések alatt: ez a szabály az éttermekben épp úgy érvényes, mint otthon. Az Egyesült Államokban teljesen természetessé vált, hogy amikor a család elmegy egy étterembe, a szülők percenként ellenőrzik a BlackBerry-jüket, míg a gyerekek a videójátékukkal, vagy az okostelefonjaikkal játszanak.

Képernyőtilalom házi feladat-készítés alatt: a házi feladatok eredményes elkészítését, és a tanulást rendkívül negatívan befolyásolja a bekapcsolva tartott Facebook, vagy a televízió. Bár a gyerekek esküsznek rá, hogy remekül tudnak egyszerre több dologra is figyelni, az eredmény általában a koncentráció csökkenése és a romló osztályzatok.

– Időkorlát felállítása a napi tévézésre és számítógépezésre, természetesen csak a házi feladat és az otthoni feladatok elvégzése után.

– Képernyőtilalom a hálószobában: nincs se éjszakai sms-ezés, se telefonálgatás, se internet, se tévénézés. Ezek ugyanis jelentősen hozzájárulnak a gyerekek kialvatlanságához, aminek a romló iskolai teljesítménytől az elhízásig számos következménye lehet.

Majdnem minden számítógép és videójáték tartalmaz beépített szülői kontroll-funkciót, amellyel eleve szabályozhatjuk a napi engedélyezett időmennyiséget. Érdemes a gyerekkel leülni és végigbeszélni a dolgot, és akár egy táblázatban feltüntetni, mit lehet és mit nem, hogy tudja mihez tartani magát. És persze mindenekelőtt járjunk elő jó példával!