Hogyan előzzük meg a nyári fertőzéseket és baleseteket?

A nyári szünet kezdetével lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 01. bencze.aron

A nyári szünet kezdetével lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elővigyázatossággal megelőzhető – tudhattuk meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet tájékoztatóján Budapesten.


A nyári időszak a különböző hasmenéses (enterális) megbetegedések szezonja. Az élelmiszer eredetű fertőzések megelőzéséhez különös gondot kell fordítani a hűtést igénylő termékek tárolására. A kényes (pl. tojással készült, alig hőkezelt) ételeket frissen fogyasszuk vagy azonnal hűtsük.

Ha kirándulni, erdei túrára indulunk, fontos a zárt ruházat viselése, ami a kullancscsípés elleni védekezés egyik legegyszerűbb módja. Hazaérve, de akár napközben is tartsunk kullancsvizitet, vagyis vizsgáljuk át a bőrünket. Ez – az un. Lyme-kór miatt – még azoknál is fontos, akik a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás ellen védőoltást kaptak.

A külföldi utazásra érdemes egészségügyi szempontból is felkészülni. Magyarország járványügyi helyzete kiváló, így nálunk szinte teljesen ismeretlenek vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régiókban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek: hastífusz, különböző hasmenéses tünetekkel járó betegségek, kolera, malária, dengue-láz vagy a leggyakoribbnak számító fertőző májgyulladás. Éppen emiatt fontos, hogy az utazó még indulás előtt látogasson el szakemberhez, aki nemcsak felkészíti a nyaralásra egészségügyi szempontból, hanem ellátja a szükséges védőoltásokkal és gyógyszerekkel, tanácsokkal. Ha valaki a nyaralásról hazatérve betegszik meg, forduljon orvoshoz, mert lehet, hogy egy egyszerű náthának vélt betegség sokkal komolyabb fertőzést takar.

A nyári szünidőben nem csak egyes fertőzések, de a gyermekbalesetek is megszaporodnak. Nyáron a gyermekek és fiatalok többször végeznek olyan tevékenységet (sport, játék, kirándulás, táborozás, nyári munka), amiben nincs még elég tapasztalatuk, gyakorlatuk. Utazáskor a környezet is ismeretlen számunkra, ezért a nyaralóhelyeken, főleg a megérkezést követő napokban, gyakoribbak a balesetek.

Hogyan előzzük meg a gyermekbaleseteket? Néhány fontos tennivaló a szülők számára:

  • Vízparton, fürdőhelyen, otthoni kerti medence vagy tó környékén az úszni nem tudó gyermeket percekre sem szabad egyedül hagyni.
  • Vegyszereket, permetezőszereket, gyógyszereket, lőszereket, tűzgyújtásra alkalmas eszközöket a gyermekek elől gondosan el kell zárni.
  • Gépjárművekben a biztonsági gyermekülést a rövid utakon is használni kell.
  • Kerékpározáskor, lovagláskor védősisakot kell viselni.
  • Nyílt tűz (bográcsozás, szalonnasütés, grillezés) környékén a gyermeknek folyamatos felnőtt felügyeletre van szüksége.
  •  A felnőttek a személyes példamutatásukkal hatnak legerősebben a gyermekek viselkedésére!