Hogyan hatnak valós kapcsolatainkra a TV-sorozatok?

Egy felmérés szerint a romantikus televíziós sorozatokat kedvelők kevésbé elégedettek saját partnerkapcsolataikkal. A lehetetlen elvárások akár szakításhoz is vezethetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 02. Gyarmati Orsolya

Egy felmérés szerint a romantikus televíziós sorozatokat kedvelők kevésbé elégedettek saját partnerkapcsolataikkal. A lehetetlen elvárások akár szakításhoz is vezethetnek.


Időnként mindannyian szeretünk kilépni a valóságból és csak bámuljuk a tévét egy fél óráig. Kutatók azonban arra figyelmeztetnek egy nemrég elkészült felmérés kapcsán, hogy vannak, akik túlságosan belebonyolódnak az olyan képernyőn zajló kapcsolatokba, mint amilyen például Rachelé és Ross-é a Jóbarátokból.                                                                                                                                                                                                               
A kutatás során Jeremy Osborn, a michigani Albion Főiskola pszichológusa 392 házasságban élő férfit és nőt kérdezett meg a témával kapcsolatban. A válaszokból kiderült: a legtöbben inkább a sorozatokban látható, sokszor egyáltalán nem reális párkapcsolat-ábrázolásnak hittek, és kevésbé voltak elkötelezettek saját, valós élet-beli partnerük iránt.

A pszichológus a párokat házasságukról kérdezte, kitérve arra, mennyire elégedettek, milyen elvárásaik vannak és mennyire elkötelezettek. Kíváncsi volt arra is, mennyit néznek szappanoperákat. Azok, akik jobban “hittek” a tévés románcoknak, nagyobb százalékban gondolkodtak más partnerben, vagy válásban. Ők úgy érezték, hogy a partnerkapcsolatba fektetett energia saját személyes szabadságukból vesz el. Ezeknél a pároknál jellemző volt az is, hogy sokkal inkább társuk hibáira koncentráltak, írja a Daily Mail.

“Remélem, azok, akik ezt a cikket olvassák, megvizsgálják majd saját kapcsolatukat. Mennyire reálisak az elvárásaik a partnerükkel szemben és honnan származnak ezek az elvárások? Olyan társadalomban élünk, amely folyamatosan a média hatása alatt áll, de a legtöbb ember észre sem veszi, mennyire befolyásolja mindennapjukat a televízió, vagy az internet. A rossz házasságok száma nem csökken Amerikában, éppen ezért fontos, hogy az emberek tudatában legyenek annak, mik azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak egy kapcsolat megromlásához.” – mondja Osborne.