Hogyan lehet összehangolni a házaspárok ambícióit?

Veszélyes lehet a párkapcsolatra, ha a felek ambíciói nem egyeznek. Addig persze nem probléma, ha az egyik kifejezetten céltudatos a munkájában, a másikat pedig nem érdekli a karrier, amíg valamelyik emiatt nem érzi háttérbe szorítva magát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 20. Család.hu

A párkapcsolaton belüli dinamika meghatározó jelentőséggel bír a hosszú távú siker szempontjából, ennél már csak az fontosabb, hogy mindkét fél kényelmesen érezze magát benne, és ne legyenek kimondott vagy ki nem mondott feszültségek – például az eltérő ambíciók miatt.

Mindezt persze nem mindig egyszerű, ugyanakkor nagyon fontos összeegyeztetni – hangsúlyozta Lauren Handel Zander párkapcsolati tanácsadó. Mit ajánl ő?

Mindig értékeljük és bátorítsuk a másikat

Az ambíció nem állandó dolog, van, amikor erősebb, van, amikor gyengébb az évek során. Éppen ezért fontos, hogy mindig megmaradjunk egymás legjobb barátjának, támogassuk a másikat akkor is, amikor nem megy olyan jól neki, vagy amikor úgy érzi, válságba került.

Ne próbáljuk megváltoztatni

Az emberek persze változnak, ezt el kell fogadnunk, az viszont egyenes út a kudarchoz, ha mi próbáljuk megváltoztatni a másikat. „Gyakran előfordul, hogy az egyik fél azt gondolja, okosabb vagy jobb a másiknál, és ilyenkor azt érzi, a másiknak jobban kellene rá hasonlítani, ahelyett, hogy hagyná, hogy önmaga legyen. Az pedig egyenesen a házasság eredendő bűneinek egyike, ha valaki azt gondolja, jobb és több a másiknál csak azért, mert több pénzt keres” – hangsúlyozta Lauren Handel Zander.

Jobban tesszük tehát, ha elfogadjuk a másikat olyannak amilyen, legyen heti 90 órát dolgozó megszállott vagy a napi 8 órát letudó alkalmazott.

Amit lehet, tisztázzunk az elején

Nyilván mindent nem lehet, de azért az Élet Nagy Dolgai közül jó néhányat igen – és érdemes is. Ilyesmire gondolunk, mint a pénz, a karrier szerepe az életünkben, hány gyermeket szeretnénk és mikor, házban vagy lakásban élnénk inkább és még hosszan sorolhatnánk.

Ha valaki ezt olvasva akár csak a fentiekkel nincs tisztában a párjával kapcsolatban, akkor jobb, ha minél hamarabb leülnek megbeszélni a dolgokat.

A cikk itt folytatódik!