Hogyan tanítsuk meg a gyereket rajzolni?

A gyerekek imádnak rajzolni, ez egyike önkifejezésük egészen korai megnyilvánulásának. Aztán idővel sajnos ez a lendület a legtöbbjüknél megtörik, nem ritkán azért, mert úgy érzik, nem elég jók benne. Pedig a rajzolás nem csak tehetség kérdése, tanulható – ebben próbálunk meg az alábbiakban segíteni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 20. Család.hu

Nem vennénk persze a lelkünkre, ha mi, a meglehetősen korlátozott rajztudásunkkal osztanánk az észt, inkább lássuk, miként tanítja ezt egy profi. A Fatherly.com oldalon az a Chris Locke illusztrátor tárta fel a titkokat, aki könyvet írt arról, hogyan fejleszthető a rajztudás, és szerencsére konkrét javaslatokkal is élt.

Ügyeljünk a részletekre!

Méghozzá szó szerint. A fejlődés egyik legjobb módja a másolás, amit úgy célszerű végrehajtani, ha kockákra osztjuk a lemásolandó rajzot, és kockáról kockára haladva másolja azt át a gyerek. Így nem siklik át az apróbb részletek fölött sem, miközben lassabb munkára kényszerül.

Rajzoljon fejjel lefelé

Ebben az esetben ugyanaz a cél, mint a másolásnál: ha ugyanis fejjel lefelé kell megrajzolnunk valamit, akkor sokkal erősebben koncentrálunk a részletekre, a vonalak irányára, a formákra, és a képen látható dolgok egymáshoz való viszonyára.

A cél az, hogy a bennünk élő előfeltevést arról, hogyan néz ki valami, megváltoztassuk és friss szemmel nézve rá (ami a gyerekeknek egyébként sem túl nagy kihívás) újragondoljuk.

A cikk itt folytatódik!