Hogyan utazz olcsón Magyarországon?

Unod a várakozást a pályaudvaron? Vagy a túlzsúfolt buszokat? Azonban egyedül autókázni nincsen pénzed? Íme, egy környezetbarát és olcsó alternatíva az országon belül utazgatóknak. A zivi.hu, egy új, közösségre épülő telekocsi szolgáltatás, ami segítséget nyújt az egy irányba igyekvőknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 04. bencze.aron

Unod a várakozást a pályaudvaron? Vagy a túlzsúfolt buszokat? Azonban egyedül autókázni nincsen pénzed? Íme, egy környezetbarát és olcsó alternatíva az országon belül utazgatóknak. A www.zivi.hu, egy új, közösségre épülő telekocsi szolgáltatás, ami segítséget nyújt az egy irányba igyekvőknek.


Hogy mi is az a telekocsi? Azt a szolgáltatást nevezik így, amikor több ember utazik egy autóban, és megosztják az utazás költségeit. Maga a jelenség nem újkeletű, hiszen családdal vagy barátokkal ezt már mindenki kipróbálta. De vajon ismeretlenekkel?

Közösségi tér

A Zivivel a közös utazás élményét tágabb közösségben is megélhetjük, újdonsága, hogy csupán pár kattintással és térkép segítségével tudjuk egyeztetni utazási információnkat. Mint egy közösségi háló az utazók számára, lehetővé teszi a leendő útitársak megismerését és a könnyed kommunikációt. A Zivi olyan eszköz, amelynek segítségével a közös utazások egyeztetése még a barátok és munkatársak számára is egyszerűbbé válik, mint telefonon, így időt és pénzt spórolhatnak meg – érvelnek a szolgáltatás mellett a társalapítók.

A felhasználók száma és aktivitása alapján mások is így gondolják: a kezdeményezés facebook profilján található több mint 8000 lájkoló erősíti a bizalmat a kétkedőben. A bizalom egyébként is fontos szempont a társalapítók számára: a rendszer a legmodernebb eszközöket használja, hogy a felhasználók minél jobban megismerhessék egymást már az utazás előtt. Minden felhasználónak saját közösségi háló jellegű profiloldalt kell létrehoznia. Itt az alapadatokon kívül (pl. név, életkor, nem és fénykép) látható, hogy a felhasználónak hány ismerőse van a Facebookon, milyen értékeléseket írtak róla korábbi útitársai, sőt a felhasználónak még a mobilszámát is vissza kell igazolnia.

Az autósoknak meg kell jelölni az autójuk típusát, gyártási évét, rendszámát és még fényképet is feltölthetnek a járgányról, hogy a leendő útitársak pontosan tudják, mire kell számítaniuk. Sok nemzetközi példa is bizonyítja ennek működőképességét. Az airbnb.com oldalnak hála egy átlagos New Yorkban a világ minden tájáról érkező utazók közül többen fognak helyi lakosok saját lakásában éjszakázni, mint a New York-i hotelekben összesen.

Mennyi az annyi?

Az árban nem lesz különösebb meglepetés. Az autósok ugyanis beállítanak egy fix árat per fő per kilométer. Ha csak az út felére csatlakozol valakihez, kiszámolják a rád eső részt, így előre tudhatod, hogy mennyivel kell hozzájárulnod a költségekhez, nincsenek váratlan meglepetések. És íme, egy példa: Budapest-Kaposvár között személygépkocsival egyedül valamivel több mint két óra alatt lehet lejutni 9500 forintnyi költségből. Volánbusz esetén mindez 3 óra, igaz 3400 forint. MÁV-val azonban már 4 órára nyúlik az útidő, míg 3700 forintot kell kifizetni a pénztárnál. A telekocsis szolgáltatás esetén a 2 órás menetidő tartható, azonban a költség mindössze 2700 forint.

Konkurencia

Hasonló alkalmazással bírnak az okostelefonok is, amelynek segítségével egy közösségi utazási oldalra kell feltölteni a koordinátáikat és az utazási célt. A rendszer kiküldi az információt azoknak a tagoknak, akik a közelben kocsiban ülnek. Minden sofőr maga döntheti el, hogy arrafelé megy-e, és hogy hajlandó-e elvinni.  De ugyanezen az elven működik az Útitárs kereső rendszer is.