Hol a legjobb az anyák helyzete a világban? – GRAFIKA

Finnországban a legjobb anyának lenni, míg a Kongói Demokratikus Köztársaságban a legrosszabb - erre jutott a Save the Children alapítvány felmérése, amely 176 országot vizsgált. Magyarország az 52. helyen áll.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 07. Családháló

Finnországban a legjobb anyának lenni, míg a Kongói Demokratikus Köztársaságban a legrosszabb – erre jutott a Save the Children alapítvány felmérése, amely 176 országot vizsgált. Magyarország az 52. helyen áll.


Az alapítvány State of the World’s Mothers (Az anyák helyzete a világon) című éves jelentése szerint az anyák számára öt legkedvezőbb ország közül négy skandináv – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap. Finnország után Svédország, Norvégia, Izland és Hollandia a sorrend.

A lista sereghajtója, a 176. helyezett a Kongói Demokratikus Köztársaság. Ennek oka elsősorban az, hogy ott igen magas a kismamák halálozási rátája és a gyermekhalandóság. Az afrikai országban minden harmincadik nő anyasággal összefüggő ok miatt hal meg. Finnországban 12 200 közül egy esetben történik hasonló, azaz a két ország között több mint 400-szoros a különbség.

A lista alján a 175. Szomália, a 174. Sierra Leone, 173. Mali, és 172. Niger. A “másik” Kongó, a Kongói Köztársaság a 157. az idei listán.

Magyarország Grenadával “holtversenyben” az 52. Előttük Chile áll, utánuk Uruguay.

A sorrendet a gyermekágyi és a gyermekhalandóság, a nők iskolázottsági szintje, jövedelmük és politikai helyzetük alapján állította össze a londoni alapítású szervezet.