Hosszú távon megéri családbarátnak lenni

Tájékoztató napot tartottak kedden, Budapesten az idén átformálva újraindított Családbarát Munkahely Díjhoz kapcsolódó pályázatról. Az eseményen elhangzott: a legkisebb cégektől a legnagyobbakig mindenkinek megéri családbarát felfogású munkahelyeket biztosítani, hiszen hosszú távon anyagilag is megtérül az odafigyelés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 13. szabo.daniel

Tájékoztató napot tartottak kedden, Budapesten az idén átformálva újraindított Családbarát Munkahely Díjhoz kapcsolódó pályázatról. Az eseményen elhangzott: a legkisebb cégektől a legnagyobbakig mindenkinek megéri családbarát felfogású munkahelyeket biztosítani, hiszen hosszú távon anyagilag is megtérül az odafigyelés.


Korábban beszámoltunk már arról, hogy a mostani kormány újraindította, pontosabban újragondolta a még évekkel ezelőtt meghirdetett Családbarát Munkahely Pályázatot.
A kiíró egészen szeptember 15-ig lehetőséget biztosít a munkáltatóknak, hogy kreatív és innovatív ötleteikkel 1-2,5 millió forintra pályázzanak. Ezt segítendő a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) tájékoztató napot hirdetett, melyen az érdeklődők közelebbről is megnézhették, pontosan mivel, milyen ötletekkel érdemes próbálkozni a 20 milliós összértékű projekten.
A tárca Családpolitikai Főosztályának vezetője az eseményen kijelentette: e pályázat is a kormányzat világosan deklarált célját szeretné segíteni: bővíteni a foglalkoztatást és növelni a születésszámot. Fűrész Tünde emlékeztetett, az EU 2020 Stratégia a céldátumra 75 százalékra kívánja bővíteni a foglalkoztatást, ez a szám azonban hazánkban mindössze 55 százalék. A nők esetében ez az arány még elszomorítóbb, hiszen az aktív korúak csupán felének van munkahelye (az EU-ban ez 60%).
A főosztályvezető – az anyák munkába való visszatérésének egyik kulcsát jelentő – részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban ismertette: 2010-es adatok szerint Magyarországon 6,2 százalék dolgozott e keretek között, míg az EU-átlag 32 százalék, de Hollandiában például a 70 százalékot is meghaladja ez az arány.
Fűrész Tünde a demográfiai adatok kapcsán megjegyezte, hogy tavaly átlagosan 1,26 gyermeke született egy anyának, míg a nemzetgazdasági szempontból kívánatos 2,21 lenne.
Nehéz a munka és a családi élet összeegyeztetése, a nők egyre később szülnek (az átlag 28 évesen), ha ezen nem változtatunk – fogalmazott – 2060-ra a magyarok fele 65 év feletti, azaz nyugdíjas lesz. Érdekes módon – hangsúlyozta – azok az országok, ahol a nők foglalkoztatása magas (pl. Svédország), több gyermek is születik. „Mikro és makro szinten is meg kell teremteni a munka és a család egyensúlyát” – mondta.
A Családbarát Munkahely Díjhoz kapcsolódó pályázatot ismertetve a NEFMI szakembere emlékeztetett, azt még idén májusban hirdették meg és egészen szeptember 15-ig lehet jelentkezni, novemberben lesz majd eredményhirdetés.
Mint kiemelte, négy külön kategóriában lehet pályázatot benyújtani olyan programokra, melyek elősegítik a munkahely és a családi élet összeegyeztetését. A dokumentációból akár erre vonatkozó ötletek is meríthetők, hiszen a kiíró összesen 90 szempontot sorol fel az egyes munkaadók jelenlegi gyakorlatának felmérésére.

Keveházi Katalin, a Jól-Lét Közhasznú Közalapítvány vezetője egyebek mellett a pályázat szakmai kritériumairól, a pályázók körébe tartozó egyes csoportok sajátosságairól, illetve a felmerülő vállalati kihívásokról beszélve leszögezte: jelenleg sok magyarországi cég vallja magát családbarátnak, ugyanakkor „ezek valós tartalmával kapcsolatban rengeteg féle elképzelés létezik”- fogalmazott.
A 2002 óta működő alapítvány – melynek elsődleges célja az édesanyák szülés utáni visszasegítése a munka világába – megálmodója leszögezte, hogy a nők munkahelyi problémái már a várandósságtól jelentkeznek. A munkáltatóknak elemi érdeke lenne ezeket kezelni, hiszen hosszú távon sokkal jobban megérné neki a már ismert és bevált munkaerő, ennek ellenére sokszor választanak más utat. Fontos – mondta -, hogy egy vállalat lássa a célokat, és ehhez válasszon eszközöket a nők zökkenőmentes foglalkoztatása érdekében.
Ahhoz – emelte ki Keveházi Katalin -, hogy a nők sikerrel tudjanak visszahelyezkedni a munka világába, komoly szemléletformálásra van szükség mind munkáltatói mind munkavállalói oldalon.
Milyen egy családbarát munkahely? – tette fel a kérdést a szakember. Olyan, amely előnyt képes szerezni abból, hogy odafigyel a gyermekes anyákra, de nem egyéni kedvezmények biztosításával, hanem vállalati felfogássá téve a hozzáállását. A sokszínűség – tette hozzá -, vagyis a fiatal, gyermekes és idősebb munkatársak együtt tartása plusz kreativitást kölcsönözhet egy cégnek.

A pályázat részleteiről itt olvashat.

Keveházi Katalinnal készített interjúnket hamarosan olvashatják.