Hullafáradt anya vagy? Tanulj meg nemet mondani!

Semmi kétség afelől, hogy az anyaság egy egész életünket fenekestől felforgató tapasztalás. Egyik nap úgy érzed, bármire képes vagy, a másik nap meg még azt is megkérdőjelezed magadban, hogy egyáltalán neked való-e ez az egész.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2018. január 22. Babaszoba

Íme 5 tipp egy tapasztalt édesanyától, aminek te is biztosan hasznát veszed majd, ha 0-8 éves kor közötti gyermeked van.

Semmi kétség afelől, hogy az anyaság egy egész életünket fenekestől felforgató tapasztalás. Egyik nap úgy érzed, bármire képes vagy, a másik nap meg még azt is megkérdőjelezed magadban, hogy egyáltalán neked való-e ez az egész.
Sose feledd! Nem vagy egyedül. Nagyon sok nő érez ugyanígy, és egy közülük, nevesítve Hayley Hengst nem is félt szavakba önteni az őszinte érzéseit. Írt egy cikket az anyaságról és a bűntudatról, amit minden fiatal anya megtapasztal, mikor rájön, hogy ő sem superwoman. Az írás, ami először az Austin Moms Blogon jelent meg azóta körbejárta a Facebookot is, és számtalan anyukát szíven talált.
A cikkében Hengst a fiatal harminc körüli anyákat szólítja meg, akiknek minimum egy, de inkább két, három vagy netán négy 0-8 éves kor körüli gyerekük van. Őszintén bevallja, hogy az életnek ebben a szakaszában anyának lenni a legnehezebb. – Totálisan ki vagy merülve. Fizikailag, mentálisan és érzelmileg egyaránt – írja. Ebben az életszakaszban az anyák olyan problémákkal szembesülnek, mint a fogzás, a fülgyulladás vagy a gyomorvírusok. Mindent bele kell sűríteniük egy napba – szoptatást, etetést, alvást, sőt még a napi sétát is. – Számtalan labdával zsonglőrködsz egyszerre, és valószínűleg úgy érzed csaknem az összeset elejted.
Ha te is hasonló helyzetben vagy, és úgy érzed, hogy kész, feladod, nem bírod tovább, akkor olvasd el Hengst 5 tippjét, amivel biztosan könnyebben veszed majd az akadályokat!

1. Felejtsd el a bűntudatot!

Ha dolgozol, azért van bűntudatod, amiért nem a gyereke(i)ddel vagy. Ha meg a gyereke(i)ddel vagy, akkor meg azért, mert nem járulsz hozzá érdemben a családi kasszához. Egyszer azért van bűntudatod, mert túl szigorú vagy, máskor meg azért, mert túl elnéző. Teljesen mindegy, mit csinálsz, valahogy mindig úgy érzed, hogy csődöt mondtál.
Ez egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kikerülni, de muszáj. Egy kis kényeztetéstől még nem leszel rossz anya.
– Nem szabad, hogy rosszul érezd magad azért, mert a gyerekek alvásidejét feltöltődésre használod – írja Hengst. – Muszáj, hogy azzal is megbékélj, hogy otthon hagyd a gyerekeidet, és elmenj valahova. Akárhova.
Hengst szerint nagyon fontos, hogy anyaként is törődjünk magunkkal. – Minden nap tegyél valamit, amit szeretsz, amit élvezel. Minden nap! Akkor is, ha ez nem több, mint 15 perc. Szükséged van arra a kávéra, arra a habos fürdőre.

2. Ne agyald túl!

Fiatal anyaként rengeteg döntést kell meghoznod, és ami az egészet még nehezebbé teszi, hogy nem mindegyikre van egyértelmű válaszod. – Beoltassam a gyereket? Állami vagy magán iskolába írassam? Meddig szoptassak?
Nem tudod mindre a jó választ, de mindenki körülötted azt az érzést kelti, hogy egyedül a te felelősséged tudni. – Folyamatosan egyensúlyra törekszel, de sosem találod. Valaki mindig ölelésre vágyik, hogy beléd kapaszkodjon, hogy megérintsen. A teendőid listája végtelen. Halálra aggódod magad, és a fejedben folyton cikáznak a gondolatok.
Amikor összecsapnak a hullámok a fejed felett, vegyél egy mély levegőt. Nyugodtan lépj egyet hátra, és értékeld újra a helyzetet. – Adj alább az elvárásaidból? aztán adj alább még egy kicsit. Muszáj az életed minden szegletét annyira leegyszerűsítened, amennyire csak tudod. Meg kell tanulnod nemet mondani, és hálásnak lenni azért, amid van – tanácsolja Hengst.