Hűsítő tippek kismamáknak a kánikulai napokra

Tombol a kánikula, ráadásul várandósságunk harmadik szakaszában a baba is fűt. Nézzünk néhány tippet a villámgyorsan elkészíthető hűsítőkre!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 21. bencze.aron

Tombol a kánikula, ráadásul várandósságunk harmadik szakaszában a baba is fűt. Nézzünk néhány tippet a villámgyorsan elkészíthető hűsítőkre!


Limonádé-csúcsszezon

A karácsonyi időszakban C-vitamin-pótlásra használt gyümölcsök igazi szezonja a nyár. A zöldcitrom (lime), a narancs, a mandarin, a grépfrút mind hűsítő hatású gyümölcs, termőhelyükön a meleg elviselésére fogyasztják őket. Tegyünk így mi is, facsarjuk ki a levüket, hígítsuk vízzel, esetleg ízesítsük egy kis mézzel. Természetesen ha valaha is érzékenységi vagy allergiás tüneteket okozott bármelyik citrusféle, vegyük komolyan, és kerüljük ezeket a gyümölcsöket. Szoptatás alatt is előfordulhat, hogy ha az anyuka limonádét iszik, fáj a kicsi hasa. Ez egyéni adottság, figyeljünk rá, nem véletlen, hogy a hozzátáplálás során is csak hét hónapos kor körül kerülnek elő a citrusok, ha pedig citrusallergiás van a családban, még később, egyéves kor után.

Isteni ribizli Nem kell sok idő egy ribizlibólé készítéséhez sem. Törjünk át 10-15 deka ribizlit szitán, mert a gyomrunk ilyenkor különösen érzékeny lehet a magokra. Keverjünk bele három teáskanál mézet, majd öntsük fel 3 deci ásványvízzel.

Ayran

A ayran (ejtsd: ájrán) hagyományos török joghurtital, török éttermekben érdemes keresni, de otthon is egyszerűen elkészíthető. Enyhén sós, hűsítő, frissítő hatású ital, ráadásul a joghurt a kánikulában eltávozó ásványi anyagokat is pótolja. Tegyünk egy edénybe 3 deci zsíros joghurtot, 2 deci vizet, egy teáskanál sót (lehetőleg Himalája vagy tengeri jódozott sót), és botmixerrel jól keverjük össze.

Lasszi

A hűsítő joghurtos ital indiai változata, minden étteremben megtalálható sós, gyümölcsös és édes változata is. Legismertebb a mangólasszi, de málnából, zöldcitromból, eperből is elkészíthető. Elkészítése: 50 deka joghurtot, 2 deci vizet, fél érett mangót (vagy konzervet) és fél lime levét összeturmixoljuk.