Húsvét! Figyeljünk a tojások és sonkák jelölésére!

Érdemes átnézni a tojások és a sonkák jelölését a húsvéti bevásárláskor, hogy az ünnepen jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalokra - hívta fel az emberek figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
jelek
2017. április 11. Családháló

Pleva György a Nébih  élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta, hogy a tojásokon szereplő kód első három karakterére érdemes figyelni: az első számjel a tartási technológiára utal (0 – biotartás, 1 – szabad tartás, 2 – mélyalmos, 3 – ketreces technológia), amit a származási ország betűjele követ. A szakember tapasztalatai szerint aki igényesebb terméket szeretne vásárolni, általában az 1-es és 2-es jelölésű terméket választja.

A sonkák közti tájékozódást pedig a címkén található megnevezés segíti: a magyar népszokásnak megfelelően húsvétkor általában nyers sonka kerül az asztalra, de előfordulhat főtt- vagy sült sonka is a családoknál – jelezte Pleva György. Hozzátette: a hőkezelt sonkáknál érdemes figyelni, hogy a jelölésen a füstölt vagy a füstölt ízű kifejezés szerepel-e, utóbbinál ugyanis – a kívülről érkező hőkezelési eljárás helyett – belefecskendezik a füstaromát a páclével együtt a húskészítménybe.

forrás: mti.hu