Idén 126 ezren vesznek részt az Erzsébet-táborok programjain

Év végéig várhatóan 126 ezren jutnak el az Erzsébet-táborokba, a programokra a kormány 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatást biztosít - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Zánkán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
rétvári bence
2018. augusztus 29. MTI

Az Erzsébet-táborok népszerűsége egyre növekszik, tavaly már több mint százezren vettek részt a különféle programokon – mondta sajtótájékoztatóján, melyet Asztalos Istvánnal, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökével tartott.

A zánkai Erzsébet-táborban kedden az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete segítségével készítették el és szolgálták fel Magyarország ételét a táborozó gyerekeknek.

Rétvári Bence a Magyarország étele kezdeményezést méltatva jó példának mondta, hogy a séfek egyre több olyan ételt találnak ki, melyek magyar alapanyagokból, a kor igényeinek megfelelően készülnek.

Ismertetése szerint a zánkai Erzsébet-táborban egy héten 1800 kilogramm gyümölcs és 720 kilogramm zöldség fogy el.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, a Zánkán üdülő gyermekek és kísérőik számára Magyarország 2018-as ételét szolgálták fel, a közétkeztetésre szabva. A makói hagymás velővel töltött, paprikás mártásos, hajdina ropogóssal tálalt szűzlabdában a velőt csirkehúsra cserélték – tette hozzá.
Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára elmondta: az ottalvós táborokban élők naponta ötször kapnak étkezést, és ügyelnek arra, hogy minőségi ételek kerüljenek az asztalokra.

Közölte, a Balaton-parti táborokban idén nyáron közel 22,5 tonnányi friss húsból, 30 tonna gyümölcsből és 11 tonna zöldségből készült ételt fogyasztottak a táborozók, ugyanakkor a speciális étkezési igényekre is kiemelt figyelmet fordítottak.

Nyáron Zánkán és Fonyódligeten összesen csaknem harmincezren táboroztak, köztük kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki gyermekek. A zánkai táborban rendezték meg a családi Erzsébet-táborokat is; ezeken tíz alkalommal összesen ezer család, közel ötezren vehetnek részt idén.

A táborozási programban az ország ötszáz településén közel hatvanezer gyermeknek szerveztek napközis táborokat lakóhelyük közelében, Erdélyben az ivói Erzsébet-táborban pedig több mint 1500 Magyarországon élő gyermek vakációzhat. Ezen felül további ezer speciális ellátást igénylő gyermek táborozik a zalaszabari és a tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban.

Fotó: MTI