Idén is megrendezik az emléksétát a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján

Idén is megrendezik az emléksétát a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
rétvári bence
2017. augusztus 21. Antal-Ferencz Ildikó

Rétvári Bence felidézte: a magyar uniós elnökség idején sikerült elfogadtatni a magyar-lengyel-litván kezdeményezést, amely nyomán augusztus 23. (az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulója) lett a totalitárius diktatúrák áldozatainak hivatalos emléknapja. Azóta az Európai Unió minden országában meg kell emlékezni azokról is, akik a kommunista diktatúrák áldozatai voltak.

Kifejtette: az emléknapon este 6 órakor kezdődik a program a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol beszédet mond Kerényi Lajos atya, aki maga is megjárta a gulágot. Innen átvonulnak és virágot helyeznek el a Cipők a Duna-parton emlékműnél. Innen a Terror Háza Múzeumhoz mennek, ahol mások mellett Balog Zoltán miniszter mond beszédet, majd egy filmet mutatnak be a múzeumban.

Az Emmi államtitkára kérdésre válaszolva elmondta, több helyszín is felmerült, hogy hol helyezzék el azt a központi emlékművet Budapesten, amely a kommunizmus által meggyötört embernek emléket állít. A Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) javaslata alapján a jelenlegi tervek szerint Óbudán állíthatják fel a szobrot – közölte.