Igénybe vegyem az árfolyamrögzítést?

A mentőcsomag árfolyamgátnak nevezett intézkedése így mindenképp segíthet a bajba jutottakon, de fontos tudni, hogy aki igénybe veszi, annak csak időleges biztonságot jelent.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 19. Paulik András

A 2008-as gazdasági világválság hatására az ingatlanjukat kellő önerő nélkül, hitelre vásárlók az elmúlt évek legnagyobb károsultjai lettek. Máig a legrosszabb helyzetben a deviza alapú hitelesek vannak, hiszen ők legtöbbször az addig megszokott, alacsony svájci frank árfolyamon vették fel hiteleiket, mit sem sejtve arról, hogy a későbbiekben a válság hatására a frank árfolyama szárnyalni kezd – ezáltal jelentősen növelve a havi törlesztőrészletek nagyságát.


A kormány a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve májusban 5 pontos akciótervet jelentett be a lakáshitelesek megsegítésére. Ennek első pontjaként, aki igényli, az rögzített, 180 forintos frank árfolyamon törlesztheti hitelét 2014. december 31-ig. Emellett befagyasztanák a japán jent és az eurót is, előbbit 200, utóbbit 250 forinton. Ez mindenképp jelentősen csökkenti az egy hónapra jutó részlet nagyságát: számítások szerint havonta 15.000 forinttal marad több egy átlagos család zsebében, ami nagy segítség lehet a bajba jutottaknak. Kétséges azonban, hogy mi lesz 2014 után. Könnyen meglehet, hogy a mostani könnyítésért a későbbiekben nagy árat kell fizetniük az árfolyamkedvezményt igénybe vevőknek. A profitorientált bankok ugyanis pontosan tudni fogják, kinek mennyi ideiglenes könnyítést nyújtottak, amit valószínűsíthetően nem ingyen adtak. A felgyülemlett 180 forint/frank feletti árfolyamhányadot így nyilvánvalóan be kívánják majd hajtani az adósokon, amivel újra válságos helyzetbe taszíthatják a hitelkárosultakat.

A mentőcsomag árfolyamgátnak nevezett intézkedése így mindenképp segíthet a bajba jutottakon, de fontos tudni, hogy aki igénybe veszi, annak csak időleges biztonságot jelent.

Az árfolyamgátot üdvözölte a Banki Hitel Károsultak Egyesülete (bhke) is, bőven elérkezettnek látták az időt a konkrét lépések meghozatalára. A mentőcsomagot jogszabályi szintre emeltetnék, hogy az adósok a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Kérdéses azonban számukra is, hogy miként fog működni az árfolyam-befagyasztás a gyakorlatban, de úgy vélik, aki a közeljövőben el akarja adni ingatlanát, vagy előre tud kalkulálni anyagi ügyleteiben, annak mindenképp kedvező lehet. Az Egyesület szakértői annyit már most látnak, hogy aki rá lenne szorulva az árfolyamrögzítésre, az az esetleges későbbi terhek miatt nem meri igénybe venni; aki viszont tudja fizetni a hitelét, az pedig azért nem igényli, mert fent tudja tartani magát a mostani helyzetében is. Furcsa helyzet alakult így ki, amit csakis megfelelő tájékoztatással lehet feloldani. Mint azt a Banki Hitel Károsultak Egyesülete külön kiemelte, nagyon fontos elemnek tartja, hogy ha a mentőcsomag bizonyos részei a gyakorlatban nem működőképesek, akkor a kormány és a Bankszövetség további egyeztetések mellett hajlandó a csomag átalakítására.

Mielőtt bárki kérné az árfolyamgát alkalmazását saját hitelénél, érdemes tájékozódnia a pénzügyi piacon, akár független pénzügyi tanácsadók segítségével. Könnyen meglehet ugyanis, hogy egy hitelkiváltással – vagyis a hitel egy másik pénzintézethez való átvitelével, ahol jobb konstrukciókat kínálnak – jobban jár az adós. Ezzel a megoldással is lehet alacsonyabb havi törlesztőrészletet elérni, és így rettegni sem kell, hogy mi is lesz 2014 után.