Így foglalkozzunk az ikerpárokkal

Komoly, egész életen át tartó lelki bajokat okozhat az ikerpároknak, ha gyermekként nem megfelelően viszonyulnak hozzájuk, illetve teljesítményükhöz az őket körülvevő felnőttek. A probléma éppen ikerségükből adódik: ha folyamatosan egymással hasonlítgatják őket össze, depressziós felnőttek lehetnek belőlük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 15. Család.hu

Adorable twin girls

A külsőségek megegyezése nem jelenti azt, hogy belülről is tökéletes másai egymásnak az ikrek – figyelmeztetnek a szakemberek. Sőt, pontosan olyan nagy különbség lehet az egyszerre született testvérek személyisége között, mint akik évekkel egymás után jöttek a világra. A gyermekek számára folyamatos lelki kihívást jelent a másokkal való összehasonlítás, ami az önmeghatározás egyik eszköze is. Vannak, akikben szorongást kelt a folyamatos összevetés, a dolog ikrek esetében hatványozottan jelentkezik – írja a brit Telegraph című lap.

A szigetországban működő Young Minds nevű, a fiatalok mentális egészségével foglalkozó szervezet arra figyelmeztet, megfelelő odafigyelés hiányában lelki bajokhoz vezethet, ha a különböző képességekkel és érzelmi attitűdökkel rendelkező testvérek rendre ugyanazon feladatokat hajtják végre. Például ha egy ikerpár egy osztályba jár általános iskolában, a dolgozatok megírása után szinte természetes, hogy egymáshoz mérik őket, illetve ők maguk is egymást. Amennyiben a pedagógusok nincsenek megfelelően felkészítve ennek kezelésére, a segítségnyújtásra, a helyzet az érintetteknél felnőtt korban mentális problémákként, szorongás vagy depresszió formájában üthet vissza – állítja a szervezet.

Emma Saddleton, a Young Minds segélyszolgálatának vezetője arról beszélt, az ikerpároknak sokkal nagyobb stresszt és szorongást okoznak az iskolai mérések, éppen a várható összehasonlítás, és a teljesítményük közötti különbségek miatt, illetve a szülők és a tanárok elvárásainak való megfelelés okán. “Ha egyke vagy, megpróbálsz megfelelni a saját elvárásaidnak, és természetesen a szüleidnek, illetve a tanáraidnak. Azonban ha van egy vagy két ikertestvéred, akkor a helyzeted sokkal bonyolultabb, mert folyamatosan összeveted velük a teljesítményed és eredményeid” – magyarázta.

A cikk itt folytatódik!