Így hat a stressz a kismamákra

A stressz felerősíti az állapotos nők esetében a szervezetüket terhelő káros anyagok magzatra gyakorolt negatív hatását - állítja egy amerikai kutatócsoport. A jelenség különösen aggasztó, mert a rosszabb szociális és társadalmi helyzetben lévő édesanyák erősebben ki vannak téve a problémának.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 11. Család.hu

Azt eddig is jól tudták az orvosok, hogy a stressz és a közvetlen környezetünkben lévő káros anyagok negatív hatással lehetnek az édesanya testében növekvő magzatra. Azt azonban eddig alig vizsgálták, hogy a két tényező egymásra, illetve a születendő gyermekre milyen hatással van.

A legújabb kutatás eredménye, amit a neves University of California (UC) Berkeley és San Francisco egyetemeinek kutatói mutattak be, komoly figyelmeztetés lehet az egészségpolitikusoknak. A tudósok úgy találták, azon nők esetében, akik stresszesek voltak, sokkal többnek volt az újszülöttje az átlagosnál kisebb súlyú, mint az ugyanolyan mérgező anyagoknak kitett, de stresszmentes életet élő anyák esetében. A környezeti hatások közül ráadásul nem is a legösszetettebb vagy legritkább behatásokat vizsgálták, hanem például a légszennyezettséget. Ebből az derült ki, hogy a szálló por erősebb hatással van stresszel a magzati fejlődésre, mint stressz nélkül.

“Az eredmények azt mutatják, hogy a stressz fokozhatja a káros anyagok egészségre gyakorolt hatását, ami azt is jelenti, hogy sok ember számára a mérgező anyagok még inkább mérgezőnek bizonyulnak” – idézi a China Daily kínai lap angol nyelvű kiadása a kutatás egyik vezetőjét, Tracey Woodruffot, az UCSF professzorát. A pontos hatásmechanizmus megértéséhez további átfogó vizsgálatokra lesz szükség, mérték azonban például a dohányzás hatását is.

A cikk itt folytatódik!