Így készítsd fel a tested a terhességre

A családalapítást fontolgatva biztos, hogy te is a legjobb kezdő lökést szeretnéd megadni a születendő gyermekednek. Ez pedig egyértelműen az, ha a lehető legegészségesebb vagy, mikor teherbe esel.Íme 5 tipp, hogy felkészítsd a szervezeted a kismamaságra!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 24. Babaszoba

Menj el a háziorvosodhoz!

Mindenképp jó ötlet ellátogatnod a háziorvoshoz még mielőtt belefognátok a babaprojekbe. Különösen, ha régebb óta tartó egészségügyi gondjaid vannak pl. asztma, magas vérnyomás vagy diabétesz.
Ilyenkor érdemes azt is ellenőrizni, hogy minden szükséges oltást megkaptál-e, ugyanis egyes betegségek növelik a vetélés és a születési rendellenességek esélyét. Ilyen pl. a bárányhimlő, a rubeola (rózsahimlő) vagy a Hepatitis B fertőzés.
Ha a szexuális úton terjedő betegségek miatt aggódsz, ezeket is érdemes kivizsgáltatni teherbe esés előtt. Megbeszélheted a dokiddal a fogamzásgátló abbahagyását is (egyéb esetekben pl. a hüvelygyűrű eltávolítását stb.), illetve azt, hogy mennyit várjatok, hogy a hormonok teljesen kiürüljenek a szervezetedből.
shutterstock_121099396

Szedj terhesvitamint!

Az egészséges táplálkozás mellett ilyenkor speciális táplálékkiegészítő szedésére is szükség van. A választott folsavat tartalmazó készítményt a fogamzásgátló abbahagyásakor tanácsos elkezdeni, és a terhesség 12. hetéig érdemes folytatni a szedését. Napi 400 mikrogramm folsav az ajánlott mennyiség, ám ha cukorbeteg vagy lisztérzékeny vagy, esetleg korábban született gyermeked nyitott gerinccel, akkor magasabb dózisra is szükséged lehet.
Fontos, hogy mielőtt teherbe esnél, a szervezeted folsav szintje megfelelő legyen, a terhesség első néhány hetében fejlődik ki ugyanis a baba agya és idegrendszere. Az alacsony folsavszint idegcső elzáródási rendellenességekhez vezethet, ami pedig egyenes út a nyitott gerinc kialakulása felé.
Amint megtudod, hogy babát vársz, szintén ajánlott a D-vitamin szedése, melyet a szoptatás alatt is végig folytathatsz. Emellett a megfelelő kalcium- és vasbevitelre is különös figyelmet kell fordítani.
Ha szeretnél multivitamint szedni, válaszd kifejezetten az erre az időszakra összeállított terhesvitaminokat! Az általános multivitaminok túl sok A-vitamint tartalmazhatnak, ami magzatkárosító hatású lehet!