Így lesz az otthonból iroda, az irodából pedig otthon

Átrendeződőben a munkavégzés: míg sokan egyre több időt töltenek munkahelyeiken, addig egyre többen vannak azok is, hogy otthonról - vagy éppen máséból - dolgoznak - a digitális nomádokról már nem is beszélve -, és azt is egyre több munkáltató ismerik fel, nem mindegy, hogy milyen körülmények várják az alkalmazottakat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 10. Dívány

A Futureal csoporthoz tartozó Cordia új értékesítési irodájában rendezett kerekasztal-beszélgetésen szakértők járták körbe a témát, és a hajtás után elolvashatja, mik a jó otthoni iroda ismérvei, és milyen az ideális munkahely.

A tökéletes iroda otthon

Az otthoni iroda nem ördögtől való dolog, hiszen régen is saját dolgozószobájuk volt a családfenntartóknak. Később a magánélet és a munka – legalábbis helyszín szempontjából –különvált, hogy mostanában megint összefonódjon. Persze nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy egy külön helyiséget nevezzen ki irodának, pedig az lenne az ideális, de ha ön is a kanapén vagy a konyhaasztalnál gubbasztva szokott dolgozni, akkor van egy rossz hírünk: változtatnia kell a szokásain, ha nem akarja, hogy mindene fájjon.

Dr. Németh Edit, a BME Ergonómia és Pszichológia tanszékének egyetemi adjunktusa szerint ha otthon is huzamosabb időt kell a gép előtt tölteni, akkor fontos minimum az volna, hogy jó minőségű széken ülve, megfelelő magasságú asztal mellett dolgozzunk úgy, hogy a beállítások ejtett vállú munkavégzést tegyenek lehetővé. És ezzel nincs vége, mivel ergonómiai szempontból a laptop és pláne a tablet nem megfelelő a folyamatos munkavégzéshez: a laptophoz lehetőleg csatlakoztassunk külön monitort (amelynek felső része szemmagasságban legyen), külön billentyűzetet és egeret.

A megvilágítás szempontjából szintén fontos, hogy legalább egy külön asztali lámpánk legyen, és amennyiben lehetséges, tudjunk elkülönülni a család többi tagjától. A zajterhelés persze segíthet, ha valaki monoton munkát végez, de ha koncentrálni kell, akkor zavaró lehet minden külső inger – figyelmeztet a szakember.

„Vannak már olyan munkaadók, amelyek csak akkor engedik az otthoni munkavégzést, ha a dolgozó igazolni tudja, hogy az otthoni munkakörnyezete ergonómiailag megfelelő” – tette hozzá dr. Németh Edit. És bár hallottunk már olyanokról, akik gyerekük íróasztalát fotózták le, hogy átverjék feletteseiket, ezzel csak saját magukkal szúrnak ki.

Ülni csak jól érdemes

Ha szereti a jogi szövegeket, akkor ajánljuk az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendeletet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről. Mi most csak egy részletet emelnénk ki, mégpedig azt, ami szerint képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetekkel kell megszakítani, és képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg. Ehhez egyébként az otthoni munkavégzésnél is érdemes ragaszkodni.

A cikk ITT folytatódik