Így nevelj úriembert a kisfiadból!

Erika a Yellow Pear Photograpy című blog írója és a fotók készítője. Öt gyermeke van: egy kislány és… NÉGY KISFIÚ! Így aztán Erika folyamatosan azon dolgozik, hogy fiaiból jó értékrendű, egészséges szemléletű úriembereket faragjon. Mindez egyelőre nem tűnik könnyű feladatnak, de Erika és férje eltántoríthatatlanul hisznek abban, hogy rendes férfiakká nevelik egyelőre kissé szétszórt és hangos fiaikat. Hogy hogyan? Itt van néhány tipp tőlük! Fiús anyukák, figyelem!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. március 28. Családháló

Mutassunk jó példát!

Jó modort, kedvességet és tiszteletet csakis élő példával lehet tanítani. Ha az utcán, vagy bárhol észrevesztek egy embert, aki segítségre szorul, mutasd meg, hogyan segítesz neki. Ha a buszra idős néni száll fel, add át neki a helyed. Ha a gyerekek azt látják, hogy az apjuk mindig előreengedi a nőket az ajtóban, vagy megtartja nekik az ajtót, akkor ők is ezt fogják tenni.

Tanítsunk hétköznapi helyzetekben!

Minél átlagosabb egy helyzet, annál jobban lehet jó modort, lovagiasságot tanítani. Például, ha egy anyukának nehezére esik a boltban hisztiző gyerekeit leállítani, érdemes elbeszélgetni fiainkkal arról, hogyan tudnánk segíteni, miközben arról is beszéljünk, milyen nehéz dolga lehet az anyukának ebben a helyzetben.

Kommunikáljuk az elvárásainkat!

A kommunikálás a legtöbb problémát képes megoldani, különösen akkor, amikor a gyerekek neveléséről van szó. Minél többet beszélünk általánosságban vagy konkrétan az életben előforduló helyzetekről, és minél többet „gyakoroljuk” azokat élesben, annál valószínűbb, hogy a gyerekeink követni fogják a nekik mutatott példát. Ha ezen felül még azt is elmondjuk időről időre, hogy mi az, amit elvárunk tőlük, akkor pontosan tudni fogják, mi a feladatuk.

Dolgozzunk keményen!

Mindannyian azt szeretnénk, ha a fiaink tudnák, hogy hogyan kell kitartóan dolgozni. A hétköznapok számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy ezt megtanulhassák: a ház körüli munkák, az autóval kapcsolatos teendők, sőt, a háztartás adta feladatok, a saját holmik rendben tartása mind olyan készségekkel ruházzák fel a fiúkat, amelyeket későbbi életükben hasznosítani tudnak majd.

Ismerjük el a jó viselkedést!

A jó viselkedés elismerése és megdicsérése óriási jutalom a gyerekeknek, hiszen ezáltal tudják, hogy észrevettük, amit tettek és el is ismerjük. Persze sokszor előfordul, hogy nem sikerül udvariasnak vagy előzékenynek lenni a fiainknak, de ne adjuk fel! Minél több jó példát mutatunk nekik és minél többször megdicsérjük őket, annál biztosabb, hogy felnőve igazi lovagok lesznek. Márpedig, valljuk be, belőlük nagyon kevés van!

via