Így rendeljünk külföldről csomagot karácsonyra

A Magyar Posta, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony előtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstől függő, eltérő szállítási időkre és vámszabályokra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2017. október 25. MTI

Budapest, 2017. október 24. Külföldrõl érkezett küldeményeket szortíroznak a Magyar Posta Zrt. Nemzetközi Posta Kicserélõ Központjában Budapesten 2017. október 24-én. A Magyar Posta, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony elõtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstõl függõ, eltérõ szállítási idõkre és vámszabályokra. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Majtényi Kálmán, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón elmondta, hogy a karácsony előtti két hónapban a tapasztalatok szerint megemelkedik a napi átlagos csomagforgalom, az ünnep előtti négy-öt hétben pedig megduplázódik. A Posta erre a kiemelt időszakra megnövelt logisztikai kapacitással, létszámbővítéssel, szükség esetén rendkívüli kézbesítési napok bevezetésével, 12 nagyvárosban ünnepi csomagponti kézbesítéssel, a 10 legnagyobb forgalmú csomagautomatánál rekeszbővítéssel készül. A Posta 3000 fix csomagátvételi ponttal és 50 csomagautomatával rendelkezik. Kitért arra is, hogy az internetes rendelések szállítási ideje leginkább attól függ, honnan rendelik. A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet, ha ingyenes szállítással érkezik, míg az Európai Unióból jellemzően 1-2 hét. A sikeres kézbesítést segíti a pontos szállítási cím, például, ha a munkahelyre kérik a csomagot, a megrendelő neve mellett a cég nevét is fel kell tüntetni. Ismertette, hogy külföldi rendeléseknél csökkenteni lehet a szállítási időt, ha valaki nem az ingyenes szállítást választja, hanem valamelyik csomagszolgáltatást. Hozzáfűzte, hogy az ingyenes szállítás esetén nem követhető nyomon a feladott áru, így kevésbé kiszámítható a csomag érkezése, és ezeknél a küldeményeknél gyakoribb a rutinszerű vámellenőrzés is. A vezérigazgató-helyettes szerint célszerű megnézni a webáruház oldalán, hogy az adott termékből mennyi a raktárkészlet és a szállítási idő, és a szállításhoz nyomon követési szolgáltatást kérni.

Teleki József, a NAV repülőtéri igazgatója arra hívta fel a figyelmet, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles, vámkezelés szükséges, amit gyorsíthat, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke. Az interneten cégtől (például webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de 27 százalék áfát kell fizetni, 150 euró fölött pedig áfa- és vámkötelesek is. Amennyiben EU-n kívüli magánszemély küld csomagot magyar magánszemélynek, 45 eurós értékig nem kell vámot és adót fizetni, 150 euróig vámmentes, de 27 százalék áfa terheli, míg 150 és 700 euró között 2,5 százalék vámot és 27 százalék áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot vagy kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell megfizetni – ismertette.

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)