Így tevékenykedtek a családszervezetek 2016-ban

Egy év – sok-sok családot érintő intézkedés, rendezvény, program, kezdemnyezés. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a CitizenGo és a Három Királyfi, Három Királylány háza táján történt eseményekből szemezgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 27. Gyarmati Orsolya

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Áprilisban ünnepeltük a láthatatlan munkát, azaz az olyan mindennapos tevékenységeket, amelyekbe rengeteg időt, energiát ölünk, de nem jár érte fizetés, sőt, sokszor észrevétlen marad. Ilyenek a házimunka, a gyereknevelés, a beteg családtag ápolása, amelyek legtöbbször még mindig a nőket, de a változó feladatkör-leosztások miatt egyre gyakrabban a férfiakat is érintik. A NOE a Három Királyfival és a Fiatal Családosok Klubjával közösen igyekezett ráirányítani a figyelmet, mennyire fontos értékelni, megbecsülni ezt a fajta munkát, amely minden családban jelen van.

Ugyancsak áprilisban zajlott a NOE „Nagyszülő kerestetik” című szakmai konferenciáján a generációk közötti együttműködés fontossága, előnyei és szükségessége került a fókuszba.

Májusban hagyományteremtő rendezvényt tartott a szervezet „Ha gyermek születik a világra, család is születik” címmel. A program célja az, hogy méltó módon köszöntsék a nagycsaládokba születő gyerekeket, s emellett hangsúlyozni:  egy gyermek születésekor szülővé válunk, amely egy életre szóló hivatás kezdetét jelenti.

Júniusban a NOE konferenciát hívott össze a magyarországi családszervezetek számára, hogy minél szorosabbá válhasson az együttműködés azon szervezetek, mozgalmak, egyesületek, klubok között, akik azért dolgoznak, hogy a hagyományos családmodell megfelelő figyelmet, értékelést kapjon, s akik tudják: a gyermek, a család társadalmunk legfontosabb alappilléreit képezik. A családszervezeteket októberben újra összehívták, hogy folytassák a megkezdett párbeszédet.

Szeptemberben – két év után – újra megrendezték a Nagycsaládos Fesztivált a Vasúttörténeti Parkban, s mintegy hétezer nagycsalád vett rajta részt.

Folytatódott a Tápláló szeretet-program is, amely immár nyolc éve működik törtetlen népszerűséggel. Lényege, hogy egy-egy településen élő idősek (ezúttal Nógrádban és Kecskeméten) saját terményeikből készítenek befőtteket, lekvárokat, szörpöket, savanyúságot, stb, s ezeket nagycsaládosoknak ajánlják fel.

Novemberben került sor a Fiatalok a kisgyermekes családokért címmel meghirdetett adománygyűjtő akció átadó ünnepségére, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Pure Fashion Alapítvány és a Fiatalok az Élet Szolgálatában közös akciója fémjelzett. Az adományokat három fővárosi helyszínen és négy vidéki városban gyűjtötték.

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom (HKHK)

Az áprilisi Láthatatlan munka-napja után májusban a HKHK konferenciát szervezett Család a médiában, média a családban címmel. A konferencia célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, milyen fontos, hogy a különböző médiumok valós, reális családképet mutassanak be, hiszen ezzel a társadalmat formálják, így óriási a felelősségük.

Szeptemberben a Nagyszülők világnapjához kapcsolódva a mozgalom ünnepség keretében köszöntötte a nagyszülőket, s rámutatott, milyen fontos szerepet töltenek be a nagymamák és nagypapák a családok életében, már csak azért is, mert jelenlétük, támogatásuk nagyban hozzájárulhat a kívánt gyermekek megszületéséhez.

Októberben zajlott az Apa (is) csak egy van konferencia Mottó: “Apákért, Anyákért, a Családért”, amely a családtagok, de ezúttal elsősorban az apák testi-lelki egészsége megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Novemberben rendezték meg a már említett “Fiatalok a kisgyermekes családokért” adománygyűjtő akciót, és ekkor került sor Prof. Dr. Kopp Mária, a mozgalom alapítójának és férjének, Skrabski Árpádnak a könyvbemutatójára és az ezzel egybekötött minikonferenciájára. A boldogságkeresés útjai című kötethez kapcsolódóan a mozgalom így ír honlapján: Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád nemcsak ezt a könyvet, hanem egész életüket együtt írták. Aki közelről ismerte őket, tudja, nekik sikerült az, ami annyi embernek az álma: teljesen együtt, majdnem azonos, de mindenképp nagyon közeli érdeklődési körrel, tudományos és emberi kíváncsisággal nézték, kutatták a világot. És közben keresték azt, amit annyian: hogyan lehetünk boldogok?”

Decemberben a négy éve elindított Család és Karrier előadás-sorozat újabb előadására került sor ezúttal Belső Nóra pszichológus tolmácsolásában. Az évente kétszer megrendezendő esemény párválasztási, párkapcsolati témákat jár körbe és kiemelten foglalkozik a gyermekvállalás / karrierépítés összeegyeztethetőségének kérdésével.

Az év záróeseményeként került sor az Év Családbarát Vállalata-díj átadására. A negyedik alkalommal átadott elismerés olyan szervezetekre hívja fel a figyelmet, amelyek felismerték: a családbarát szemlélet rendkívül fontos a munkahelyeken ahhoz, hogy a fiataloknak ne kelljen választaniuk család és karrier között. Idén Kisvállalat kategóriában a Webstar Csoport Kft., közepes vállalat kategóriában a Numil (Nutricia) Hungary Kft., nagyvállalat kategóriában pedig a BT Roc Kft. vihette haza a fődíjat.

CitizenGO

A nemzetközi civil szervezet magyarországi csoportja márciusban petíciót indított a béranyaság EU-s legalizálása ellen. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Szociális Bizottsága március 15-én elutasított egy a béranyasággal kapcsolatos jelentéstervezetet, amelyet Petra De Sutter nyújtott be azzal acéllal, hogy az EU-ban legláis legyen a béranyaság intézménye. A CitizenGO petíciót indított, mivel De Sutter az elutasítás után újra benyújtotta a tervezetet, amelyet csupán 16-15 arányban utasítottak el.

A következő tavaszi petíció azzal a céllal íródott, hogy visszaszorítsa a császármetszések hazai, indokolatlanul magas arányát. A petíció az egészségügyi államtitkárhoz szólt azzal a mottóval, hogy ha már családbarát ország vagyunk, legyenek a szülések is családbarátok.

Májusban tört ki az UNICEF 1 %-os kampánya által kiváltott botrány. Mint ismeretes, az UNICEF videóiban gyerekek adnak gyerekeknek „praktikus” tanácsokat arról, mit tegyenek, ha bántalmazzák, szexuálisan bántalmazzák őket az apák. A videók úgy állították be a gyermekek ellen irányuló ilyen jellegű támadásokat, mintha azokat a gyerekeknek egyedül kellene megoldaniuk, segítségkérés nélkül, valamint úgy, mintha az, hogy az apák bántalmazzák és zaklatják a gyerekeiket, a világ legtermészetesebb dolga lenne. A petíció az UNICEF-kampány leállítását célozta meg.

Augusztusban szivárogtak ki azok a dokumentumok, amelyekből kiderült: Soros György óriási, Európa-méretű programot tervez, amelynek lényege, hogy minden európai országban eltörölje az abortuszellenes intézkedéseket. Kiderült: Soros alapítványa, az Open Society Foundation támogatta az Amnesty Internationalt (AI) is annak érdekében, hogy megdöntse az életvédő szabályozásokat. „Ha Írországban, amely az egyik legszigorúbb abortusztörvénnyel rendelkezik a világon, sikerül véghezvinni a tervünket, azzal nagy nyomást gyakorolhatnánk más erősen katolikus országokra, például Lengyelországra, és bebizonyíthatnánk, hogy a változás lehetséges még a legkonzervatívabb helyeken is” – áll a Nyílt Társadalom Alapítvány tulajdonában lévő dokumentumban. Ezt megakadályozandó, a CitizenGO szeptemberben újabb petíciót indított az AI ellen.

Novemberben a CitizenGO fellépett az ENSZ történetének eddigi legdurvább családellenes javaslata ellen. Mint ismeretes, júniusban megkezdte működését az ENSZ homoszexuális programjáért felelős ombudsman-hivatala, s kitudódott, hogy a nemzetközi szervezet azt tervezi: az állásokat köztudottan radikális homoszexuális aktivistákkal tölti fel. Mivel nagy lett a veszélye annak, hogy egy ilyen hivatal nem éppen a hagyományos családot és annak érdekeit fogja majd képviselni, a CitizenGO összesen 104 ország bevonásával indított petíciót.