Így változhatnak az öröklés szabályai

A tervek szerint nemcsak a megözvegyült házastárs, hanem a szülő is örökölne az után az elhunyt után, akinek nincs gyermeke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 22. bencze.aron

A tervek szerint nemcsak a megözvegyült házastárs, hanem a szülő is örökölne az után az elhunyt után, akinek nincs gyermeke.


Változhatnak az öröklés szabályai, ha életbe lép az új polgári törvénykönyv. A tervek szerint nemcsak a megözvegyült házastárs, hanem a szülő is örökölne az után az elhunyt után, akinek nincs gyermeke. A házastárs maradhat ugyan a közös lakásban, a vagyon többi részén viszont osztoznia kell anyósával, apósával. Az új Ptk.-ról várhatóan ősszel szavaz a parlament, és egy évvel később lépne hatályba.

Ha egy pár házasságot köt, s nem született gyermekük, és a gazdag férj meghal, az új Ptk. szerint a feleség csak a lakást és annak berendezési tárgyait örökli. A vagyon többi részén fele-fele arányban osztoznia kell anyósával és apósával.

A jogalkotó szerint méltánytalan volt a régi jogszabály, amely szerint mindent a házastárs örökölt. „A szülőknek az elhunyt gyermekükkel nemcsak a gyászt és a veszteséget kell elviselniük, elveszítik öregkorukra a támaszukat, akire számíthatnának akkor, amikor munkaképtelenek lesznek, ennek a régi igazságtalanságnak az orvoslására szolgál az az új megoldás” – mondta Székely László miniszteri biztos.

A megkérdezett ügyvéd szerint azonban az új öröklési szabály sem old meg mindent. Az ügyvéd azt mondja: furcsa helyzetek alakulhatnak ki például akkor, ha az elhunyt rossz kapcsolatban volt szüleivel. „Mondjuk otthagyta valamelyik szülő néhány éves korában a gyermeket, ez esetben némileg igazságtalannak tűnik az ő ilyen öröklési jogának a megnyílása” – mondta Suhai Szabolcs ügyvéd. A jogalkotó azt tanácsolja, az ehhez hasonló esetekben érdemes végrendeletet írni.

Az új Ptk.-t várhatóan ősszel fogadja el a parlament, azonban csak egyéves felkészülési idő után lépne hatályba.