Így változnak az árak januárban!

Drágult a gáz, a távhő, az áram és a víz díja, emelkednek az üzemanyagárak, és többet kell fizetni egy-egy bevásárlás alkalmával az üzletekben is. Sok termék és szolgáltatás ára változott vasárnap.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 02. bencze.aron

Drágult a gáz, a távhő, az áram és a víz díja, emelkednek az üzemanyagárak, és többet kell fizetni egy-egy bevásárlás alkalmával az üzletekben is. Sok termék és szolgáltatás ára változott vasárnap.


Már az első bevásárlás okozhat meglepetéseket idén. Tovább emelkedik ugyanis a chipsadó mértéke, így még többet kell fizetni az üdítőkért, szörpökért, sós ropogtatnivalókért és a cukrozott készítményekért, ráadásul a lekvárok, ízesített sörök és alkoholos frissítők is bekerülnek az adó hatálya alá.

A közüzemi díjak ára is emelkedik. Az áram átlagosan 2,7, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2 százalékkal lesz drágább. 2,6 százalékkal többe kerül majd a szemétszállítás, két és fél százalékkal emelkedik a víz- és a csatornaszolgáltatás díja is.

Nem lesz könnyebb az autósoknak sem: szinte minden őket érintő díj emelkedik. Az ÁFA-emelés miatt nő az üzemanyagok ára: a benziné hat, a gázolajé pedig hét forinttal. A benzin átlagára így 408 forint, a gázolajé pedig 427 forint lesz. Emelkednek az autópályák úthasználati díjai is, átlagosan hét és fél százalékkal. Legolcsóbb a tíznapos matrica lesz, négynapost pedig hétfőtől már nem lehet vásárolni. S ezzel még nincs vége a sornak. Egy új adónemmel is meg kell ismerkednie a sofőröknek: életbe lép ugyanis a baleseti adó, ami harminc százalékkal drágítja meg a kötelező biztosításokat.

Nemcsak a benzin árát, hanem a tömegközlekedést is drágítja az ÁFA-emelés, 1,6 százalékkal.

A dohányosok a januári áremelést megúszták ugyan, igaz csak egy hónappal: februártól ugyanis a dohánytermékek jövedéki adója is emelkedik. A változás azonban őket is érintik: vasárnaptól cigarettázni ugyanis az utcát és a kaszinókat leszámítva sehol sem szabad.

Átlagosan nyolc százalékkal emelkednek a postai díjak és többet kell fizetni a hivatalos ügyek intézéséért is a drasztikus illetékemelések miatt. Alaposan meg kell gondolni a házasságot is, mert egy válóper kezdeményezése tizenkétezerről harmincezer forintra növekszik, de egy bírósági fellebbezésért is többet kell fizetni.

Szakemberek szerint a változások elsősorban a kiskeresetűeket sújtják, mert nekik az adójóváírások megszüntetése miatt csökkenhet a nettó fizetésük.